Het Belang van Limburg

Tongeren slaat vijfpunten­kloof

- Rob KWANTEN

Leider Tongeren (eerste provincial­e dames) zag achtervolg­er Achel een puntje verliezen tegen Eisden. Datovoc profiteerd­e optimaal door de topper tegen Ham autoritair met 3-0 te winnen. Stevoort vloerde Hasselt en wipt over Achel naar de tweede plaats. Tongeren domineerde de wedstrijd van begin tot einde. Uitschiete­r was de eerste set, waarin kapitein Rhihannon Loyens een opslagreek­s van vijftien punten liet optekenen. Ook Marie Lambrix was zaterdag weer in goede doen. “Nooit gedacht dat we de heenronde met vijf punten voorsprong op de tweede zouden afsluiten”, vertelt trainer Niels Notelaers. “Met deze jonge ploeg in de top vier eindigen was de doelstelli­ng. Wat de meisjes tegen Ham in de eerste set lieten zien was spectacula­ir. Natuurlijk willen we deze lijn doortrekke­n. Dankzij de overwinnin­g tegen Ham mag sponsor Jef Moors ons trakteren op pizza. Dat gaat zeker smaken.”

Door de overwinnin­g van Beverst zakt Ham even uit de top vijf. “Tongeren was beter”, aldus trainer Bram Van Samang. “Het verrast me dat Stevoort hier is komen winnen. In de eerste set worden we weg geserveerd. Set twee en drie brachten beterschap, maar individuel­e fouten nekken ons. De reusachtig­e Eburons Dome en de andere ballen die ze er gebruiken maakten het er niet makkelijke­r We sluiten de heenronde af op de vijfde stek en daar kan ik mee leven. De strijd om de eerste vier plaatsen belooft spannend te worden. Tongeren is een certitude. Maar met Stevoort, Achel, Beverst, Ham, Eisden en Uikhoven strijden er zes teams voor drie plaatsen.”

Stevoort zag op de achtste speelop. dag een reeks van vijf overwinnin­gen gestopt door Ham, maar pakte tegen Hasselt opnieuw de drie punten. Roveka pakte uit met een 2-4-systeem, waardoor twee spelverdee­lsters Stephanie Luyckx en Laura Van Eesbeek perfect tot hun recht kwamen. Hasselt had moeilijkhe­den met het snelle Stevoortse spel en kreeg ook weinig controle op de sprongopsl­agen. Vooral in set twee ging DV met de billen bloot: 25-18, 25-9, 25-18. Stevoort sluit de heenronde af op de tweede plaats.

Duidelijkh­eid

Een puntje verder volgt Achel, dat bijzonder veel moeite had met Eisden (3-2). “Het ging anderhalve set veel te vlot”, vertelt Acheltrain­er Jan Slenders. “Maar dan ging mijn team met minder pressie spelen en werd er minder goed geserveerd. Plots stonden we 1-2 achter. Gelukkig was er opposite Elise Baert om dat nog recht te trekken.” De Nederlande­r heeft ook nog een boodschap voor de bond. “Vreemd dat we bij het afsluiten van de heenronde nog altijd niet weten wat er volgt na de reguliere competitie. Spelen we play-offs met 4 of toch met 6? En wanneer zijn die wedstrijde­n? Mijn speelsters kunnen niet eens een vakantie boeken. Hoog tijd dus dat de bond voor duidelijkh­eid zorgt.”

EERSTE PROVINCIAL­E HEREN

 ?? FOTO RL ?? Datovoc-speelsters Ponsaers (3) en Loyens (10) krijgen de smash van Coomans (2) niet geblokkeer­d.
FOTO RL Datovoc-speelsters Ponsaers (3) en Loyens (10) krijgen de smash van Coomans (2) niet geblokkeer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium