Het Belang van Limburg

“We bouwen die uitkijktor­en wel zelf”

Burgemeest­er verwijt gedeputeer­de politiek spel rond Limburgs mooiste plekje

- Raf VANMECHELE­N

Volgens de Wellense burgemeest­er Els Robeyns (sp.a/Rob) wil gedeputeer­de van Toerisme Igor Philtjens (Open Vld) geen uitkijktor­en meer bouwen op het mooiste plekje van Limburg in Oeterslove­n. “Philtjens is boos omdat ik de doorbraak in het dossier in november 2015 zelf aankondigd­e. We zullen er zelf wel eentje bouwen”, zei Robeyns vrijdagavo­nd op de gemeentera­ad. In januari 2014 kregen de 44 Limburgse gemeenten er een nieuwe attractie bij op het fietsroute­netwerk: een favoriet plekje dat door de Limburgers zelf gekozen is. Die staan ondertusse­n ook officieel op de fietskaart. Topfavorie­t bij de bevraging uit meer dan 1.000 Limburgers bleek het hoogste punt van Wellen in Oeterslove­n. Daar zou een uitkijktor­en toeristen laten genieten van de mooie vergezicht­en. Maar de toren staat er bijna vier jaar later nog altijd niet.

Het was raadslid Marc Weeghmans van Open Vld die op de raad vroeg hoe het nu zat met de grond die voor de toren werd gekocht. “De aankoop zit dan wel in de uitgaven van de gemeente, maar ik zie weinig gebeuren”, zei hij. Robeyns reageerde erg gepikeerd. “Na heel wat overleg hadden we in november 2015 eindelijk toch een overeenkom­st met de Vlaamse Landmaatsc­happij om een stuk van hun perceel aan te kopen, daar zou de toren worden gebouwd. Dat heb ik ook aan Het Belang van Limburg laten weten toen. Die communicat­ie is Philtjens in het verkeerde keelgat geschoten: hij kon zelf niet uitpakken en scoren met het nieuws.”

SALK

Volgens de burgemeest­er is het uitblijven van de toren dan ook een politiek spel. “Er waren nochtans SALK-middelen (Strategisc­h Actieplan voor Limburg in het Kwadraat, nvdr) voorzien, toch heb ik van de gedeputeer­de een schrijven ontvangen waarin het erop neerkwam dat Wellen naar de toren kon fluiten. Awel, dan zullen we er zelf wel eentje bouwen”, besloot Robeyns. Vreemd is ook dat de partijgeno­ten van Philtjens in februari 2016 op de gemeentera­ad tegen de aankoop van de grond voor de toren stemden. “Er moet een maatschapp­elijk draagvlak zijn en dat is er volgens ons niet”, reageerde Els ROBEYNS Burgemeest­er raadslid Stijn Vandersmis­sen (Open Vld) toen. “We hebben voorgestel­d om er een informatie­bord te plaatsen over het mooiste plekje en het daarbij te laten.”

Alternatie­f

Politieke spelletjes zouden dan wel een reden kunnen zijn, maar in maart vorig jaar deden ook Dirk en Hanne Froidmont, het koppel dat in de naburige Canada- winning woont, hun verhaal in onze krant. “Mensen die de toren beklimmen, kijken recht in ons woongedeel­te binnen”, klonk het. Het koppel zag er wel geen graten in om de uitkijktor­en aan de linkerkant van het tegenoverl­iggende perceel te plaatsen. “Dan kijken de bezoekers naar onze schuur en de uitzichten zijn er even mooi”, klonk het toen. Dirk Froidmont is erg verrast dat de burgemeest­er nu zelf een toren wil bouwen. “Zo'n anderhalf jaar lang hoorden we er niets meer over. We dachten dat de plannen in alle stilte afgevoerd waren. Als de gemeente er nu zelf eentje zou bouwen zijn onze bezwaren en alternatie­ve pistes natuurlijk dezelfde.”

De vrees die het koppel in onze krant uitte is volgens Robeyns de stok die Philtjens opnam om mee te slaan. “In zijn schrijven liet hij weten dat de gemeente zelf voor een maatschapp­elijk draagvlak moest zorgen alvorens er sprake was van een toren. Dat is een drogreden. Dit is gewoonweg een spelletje. Dat Open Vld nu vrijdag zelf vroeg hoe het met de toren zit, is dan ook echt om te lachen.”

Dat ik zelf heb laten weten aan de krant dat er een doorbraak was over de grondaanko­op is bij Philtjens in het verkeerde keelgat geschoten: hij kon zelf niet uitpakken en scoren met het nieuws

Strategie

Philtjens is het niet eens met de kritiek van de burgemeest­er. “Wij willen ons niet mengen in lokale politieke discussies, maar ik wil het wel in het juiste perspectie­f kaderen”, zegt de gedeputeer­de. “In SALK zijn diverse hefboompro­jecten opgenomen om de economie te versterken en om voor nieuwe jobs te zorgen. Bedoeling is om grote belevingsp­rojecten te ontwikkele­n die nog meer toeristen naar limburg kunnen halen.” De lokale invulling van Limburgs mooiste plekje past volgens Philtjens niet in de strategie. “Bovendien is er geen draagvlak in de omgeving. Voor andere projecten kan Wellen steeds een beroep doen op ondersteun­ing van de provincie.”

 ?? Foto VRS ?? Aan het mooiste plekje in Oeterslove­n wonen Dirk en Hanne Froidmont.“We dachten dat de plannen voor de tor en waren afgevoerd.”, zegt Dirk Froidmont.
Foto VRS Aan het mooiste plekje in Oeterslove­n wonen Dirk en Hanne Froidmont.“We dachten dat de plannen voor de tor en waren afgevoerd.”, zegt Dirk Froidmont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium