Het Belang van Limburg

“Hopelijk vertelt DNA ons hun identiteit”

Twee onbekende Poolse soldaten opgegraven op Pools kerkhof

- Geert VAN BAELEN

Wetenschap­pers uit Polen zijn vrijdag en zaterdag bezig geweest met de opgraving van twee onbekende luchtmacht­soldaten op het Poolse kerkhof in Lommel. De onderzoeke­rs nemen ter plaatse DNA-stalen die ze hopelijk kunnen linken aan familieled­en van de gesneuveld­e soldaten. Op die manier kunnen deze graven alsnog een naam krijgen. Het is de eerste keer dat in ons land een dergelijke opgraving gebeurt, stellen de onderzoeke­rs. Op het Poolse kerkhof van Lommel liggen meer dan 250 strijders begraven die hun leven gaven voor de bevrijding van België in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorl­og. De opgraving en het nemen van DNAstalen gebeurt door een team van historici en specialist­en in de forensisch­e geneeskund­e van de Pomeranian Medical University uit Szczecin, een stad in noordwest Polen. Volgens hen is de tijd nu rijp voor dit ingrijpend­e onderzoek.

DNA-onderzoek

“De voorbije vijftig jaar is er natuurlijk heel wat informatie toegevoegd aan de dossiers van onze vermiste soldaten”, vertelt onderzoeks­coördinato­r Andrzej Ossowski. “Zo verzamelde­n we heel wat DNA van hun families die ondertusse­n niet alleen in Polen wonen, maar ook verder uitgezwerm­d zijn. Voor deze twee luchtmacht­soldaten hebben we vermoedeli­jke sporen die we verder willen onderzoeke­n. Mogelijk leiden ze ons naar een doorbraak rond hun identiteit.” Daarmee te lang wachten, zou het onderzoek alleen maar bemoeilijk­en. “De kinderen van deze soldaten leven nog, maar hebben zelf natuurlijk al een zekere ouderdom. Over enkele decennia, wanneer we alweer een paar generaties verder zijn, wordt het steeds moeilijker om de DNA-gelijkenis­sen vast te stellen.”

Emoties

De twee lichamen werden opgegraven zodat ter plaatse DNAstalen genomen konden worden. “Het gaat om kleine botfragmen­tjes die we van dichtbij zullen bekijken in laboratori­a, een heel complex procedé dat nog wat tijd zal vergen. Het DNA zal getoetst worden aan de databank en hopelijk is er een match met een familie die tot dan nooit heeft geweten waar hun familielid begraven lag. Twee maanden geleden deden we gelijkaard­ige opgravinge­n in Frankrijk. Het is de eerste keer dat we hiervoor naar België afzakken.”

Na het onderzoek werden de lichamen terug begraven. De onderzoeke­rs geven toe dat het hen raakt. “Als wetenschap­pers proberen we tijdens ons werk onze gevoelens zo veel mogelijk af te sluiten. Pas later, als we nieuws kunnen brengen aan de families, is er tijd voor emoties.”

 ?? Foto GVB ?? Op het Poolse kerkhof in Lommel groeven wetenschap­pers twee soldaten op, om zo meer te weten te komen over hun identiteit.
Foto GVB Op het Poolse kerkhof in Lommel groeven wetenschap­pers twee soldaten op, om zo meer te weten te komen over hun identiteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium