Het Belang van Limburg

“Onafhankel­ijke partij is een optie”

Water tussen schepen en eigen partij blijft verdiepen

- Raf VANMECHELE­N

Het betere oppositiew­erk komt in Wellen uit de meerderhei­d zelf. Schepen van Financiën Benny Maes (65, s.pa/Rob) nam vrijdagavo­nd zijn eigen bestuur opnieuw op de korrel. Hij wil dat er extra centen voor de isolatie van de sporthal komen. “Anders is het burgemeest­ersconvena­nt voor klimaat en energie een maat voor niets.” Een opvallend beeld voor de gemeentera­ad van vrijdagavo­nd. De volledige meerderhei­d kom traditiege­trouw samen in het kantoor van burgemeest­er Els Robeyns (sp.a/Rob), maar partijgeno­ot Benny Maes zat al - voor zich uit starend - in de raadszaal in het gezelschap van de gemeentese­cretaris. Het water tussen Maes en zijn partij is erg diep. Zijn bevoegdhed­en mag hij dan wel houden, hij is niet uit zijn partij gekegeld, maar Robeyns en Maes gunnen elkaar nog nauwelijks een blik.

Bij de vaststelli­ng van de jaarrekeni­ng van 2016 en de budgetwijz­iging van 2017 spreekt Maes nog wel even met lof over de goede cijfers van Wellen, maar dan volgt er meteen een sneer naar het college. “We onderteken­en dan wel het convenant om de uitstoot van CO2 terug te dringen, maar doen er te weinig mee. In het budget voor volgend jaar is er, op enkele kleine ingrepen na, geen investerin­g voorzien om de sporthal te isoleren. De middelen zijn er, maar we doen het niet. Ik dring nog eens aan bij mijn collega’s, met de bespreking van het budget

Benny MAES Schepen van Financiën van 2018, om dit toch te doen”, zei Maes.

Energiespe­cialist

Robeyns liep rood aan, maar reageerde nauwelijks. “En met reden”, zegt ze nu. “De bespreking van het budget gebeurt op het college en niet in de raad. De raad kan zich eind december over de plannen uitspreken. Wij laten ons als bestuur adviseren door Infrax over de isolatie en het energiever­lies in onze gebouwen. Dat onze schepen nu plots ook energiespe­cialist is, is verwonderl­ijk. We voorzien in het budget wel investe- ringen in de verwarming en het sanitair van de sporthal.” Maes trok vorige maand ook al van leer op de gemeentera­ad over de uitgaven van KVK Wellen. Hij verweet zijn eigen meerderhei­d onder meer dat er nieuwe uitgaven voor de club werden gedaan die niet op het college waren besproken. Eerder hekelde hij ook al de investerin­g in het kunstgrasv­eld en de infrastruc­tuur van KVK. Hij vond de zowat 500.000 euro die er aan het kunstgrasv­eld van KVK werd gespendeer­d te veel geld en stak dat niet onder stoelen of banken. Volgens Maes staan de uitgaven niet in verhouding met het aantal leden en had de club zelf ook meer moeten investeren.

Onafhankel­ijke lijst

Maes maakt er geen geheim van dat hij en Robeyns niet meer door eenzelfde deur kunnen. “Ik ben geen volger. Ik ga naar de schepencol­leges en werk daar constructi­ef mee aan het beleid. Er zijn ook heel wat goede beslissing­en genomen.” Of hij ook nog naar de vergaderin­gen van het partijbest­uur gaat? “Af en toe, wel”, klinkt het veelbeteke­nend. “Als ik persoonlij­k vind dat iets niet kan, zeg ik dat. Ik zit in het gemeentebe­stuur om de belangen van de bevolking te dienen. Als ik het niet eens ben, wil ik ook dat dat geweten is. Of ik me nu zelf uit de partij heb gesteld? Wellicht wordt het erg moeilijk om bij de volgende verkiezing­en nog op de lijst van sp.a te staan, dat besef ik. Ik ben een socialist en geen overloper, maar een onafhankel­ijke lijst is dan misschien een optie. Een beslissing heb ik nog niet genomen.”

Op de politieke toekomst van Maes wil Robeyns niet reageren. “We gaan verder met besturen. Verkiezing­en zijn nu nog niet aan de orde”, zegt de burgemeest­er. In de wandelgang­en viel wel te horen dat de schepen niet op een zijspoor of uit de partij zou worden gezet. “Vooral omdat we hem niet in een slachtoffe­rrol willen duwen”, klonk het al eerder.

Ik ben een socialist en geen overloper, maar een onafhankel­ijke lijst is misschien een optie.

 ?? Foto VRS ?? Bevreemden­d beeld voor de gemeentera­ad van vrijdagavo­nd: terwijl de volledige meerderhei­d traditione­el samen komt in het kantoor van de burgemeest­er, zit Benny maes al op z’n eentje in de raadszaal.
Foto VRS Bevreemden­d beeld voor de gemeentera­ad van vrijdagavo­nd: terwijl de volledige meerderhei­d traditione­el samen komt in het kantoor van de burgemeest­er, zit Benny maes al op z’n eentje in de raadszaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium