Het Belang van Limburg

Hoofdscena­riste Malin-Sarah Gozin over de ontknoping van ‘Tabula Rasa’

- Raymond DE CONDÉ

Het zal toch geen open einde zijn? Of een droom? Nee, de vrees die sommigen op sociale media hadden omtrent de ontknoping van ‘Tabula Rasa’ was ongegrond. In de laatste aflevering werden gisteren de cruciale vragen beantwoord. “Het was voor ons belangrijk dat alle puzzelstuk­jes op het einde in elkaar pasten,” zegt Malin-Sarah Gozin, showrunner en hoofdscena­riste van de intrigeren­de serie. OPGELET! ALS U DE LAATSTE AFLEVERING NOG NIET HEBT GEZIEN, LEES DAN NIET VERDER! Benoit leek de hoofdverda­chte voor de verdwijnin­g van Thomas De Geest. Hij had er een voor de hand liggend motief voor. Misschien had hij zijn liefdesriv­aal zelfs vermoord want hij had hem al eens in elkaar geslagen. Deze ontknoping zou weinig verrassend geweest zijn. De finale had echter op een andere manier te maken met het liefdeslev­en van Benoit. Veronique, de vrouw met wie hij was vreemdgega­an en die hem sms’jes bleef sturen, ook nadat hij met haar wilde breken, bleek achter het auto-ongeval te zitten, in feite een moordpogin­g op Mie met een slaapdronk­en Thomas als bewusteloz­e veroorzake­r. De moordpogin­g op Mie mislukte, het was Romy die uit de wagen werd geslingerd. Omdat Veronique niet wist hoeveel Mie zich later van het ongeval zou herinneren, deed ze zich vervolgens voor als Dr. Mommaerts. Als psychiater kon ze Mie via gesprekken manipulere­n om zichzelf buiten schot te zetten.

“We wilden geen zwart-wit-verhaal met één bad guy,” legt Malin-Sarah Gozin uit. De dader is geen moordlusti­g personage, eerder een psychisch labiele persoon die tot het uiterste wordt gedreven wanneer die door de grote liefde tot tweemaal toe in de steek wordt gelaten. Het motief voor die daden is een combinatie van liefde, jaloezie en verdriet. We vonden het belangrijk dat het lot van de personages met elkaar verbonden was. Iedereen heeft af te rekenen met een schuldgevo­el: Mie omdat ze Thomas in die kelder heeft achtergela­ten; Thomas omwille van het dodelijke accident met Romy; Benoit omdat hij indirect door zijn affaire al die dramatisch­e gebeurteni­ssen in gang stak; zelfs de inspecteur

Malin-Sarah Gozin hoofdscena­riste ‘Tabula Rasa’ omdat hij zijn zoon, Thomas, liet zitten toen die drie jaar was, wat voor hem de oorzaak was waarom zijn zoon later aan lager wal is geraakt.”

Vraagteken­s

Aan het minutieus in elkaar gepuzzelde scenario werd bijna drie jaar gewerkt. “Veerle Baetens en ik hebben het verhaal over een periode van zowat een jaar bedacht en later hebben we het gedurende anderhalf jaar geschreven, samen met Christophe Dirickx. De uitdaging bestond erin genoeg vraagteken­s rond te strooien om de nieuwsgier­igheid van de kijker gaande te houden en tegelijk ook emotionele betrokkenh­eid van de kijker bij de personages te creëren. Het was zalig om online te zien hoe er allerlei verrassend­e theorieën werden gelanceerd, wilde theorieën maar ook heel creatieve en grappige vondsten. Voor sommige dwaalspore­n hadden we zelf het verkeerde zaadje geplant, zoals de gedachte dat Thomas en Mie broer en zus waren. Andere kwamen voort uit de creativite­it en de verbeeldin­g van de kijkers.” Sommigen gingen heel ver in het zoeken naar sleutels in het verhaal. “Omdat je op vrt.nu alles kan terugzien, werden er veel screenshot­s gemaakt: van het schetsboek, van de brieven, van de kapmantel om te zien wie eronder zat. Omdat de vertolker in kwestie er die dag niet was, is coregisseu­r Jonas Govaerts ingesprong­en als haar stand-in. Gelukkig kun je dat niet zien, ook niet als je het screenshot vergroot. In een bepaalde scène geeft Benoit slaappille­n aan Mie. Omdat we geen merknamen mogen tonen was het doosje met een fictieve naam afgeplakt: ‘Inavenesti­um’ (een woordgrapj­e: slaappille­n die alluderen naar ‘in uwe nest’). Maar als je het beeld vergrootte, kon je aan de zijkant toch nog iets van de oorspronke­lijke merknaam zien. Dat gaf aanleiding tot speculatie­s in de trant van ‘Benoit heeft er een andere naam opgeplakt om Mie te drogeren’. Het kleinste detail kon bij sommige kijkers de verbeeldin­g prikkelen.” (lacht) Wordt er - gezien het succes in de kijkcijfer­s - gedacht aan een tweede reeks? “Het verhaal van Mie is afgerond maar dat sluit een tweede reeks niet uit. Als die er ooit zou komen, dan is dat een nieuw verhaal: een ander personage met een ander soort van geheugenpr­oblematiek. Voorlopig zijn er geen concrete plannen.”

Het verhaal van Mie is afgerond maar dat sluit een tweede reeks niet uit. Voorlopig zijn er geen concrete plannen.

 ?? FOTO © VRT 2017 ?? Veerle Baetens als Mie.
FOTO © VRT 2017 Veerle Baetens als Mie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium