Het Belang van Limburg

Op naar 5000ste ‘Blokken’

Nog vier kandidaten voor de grote finale van zondag

- Raymond DE CONDE

Nog twee mannen en twee vrouwen zijn in de running voor de overwinnin­g in de 5000ste ‘Blokken’, waarvan de finale zondag wordt uitgezonde­n. ‘Blokken’ is de langst lopende quiz van de Vlaamse televisie. Hij bestaat al 23 jaar, met dezelfde presentato­r, dezelfde blokjes en dezelfde klikgeluid­en. Enkele cijfers en feiten op een rijtje.

BRUSSEL -

Ben Crabbé heeft alle 5000 aflevering­en van de quiz gepresente­erd en gaandeweg een unieke stijl ontwikkeld die zozeer onderdeel van het programma is geworden dat ’Blokken’ met een andere presentato­r gewoon ondenkbaar zou zijn. Crabbé heeft tot nog toe 6520 kandidaten tussen 16 en 72 jaar mogen verwelkome­n uit bijna alle Vlaamse gemeentes. In Limburg is Herstappe de enige gemeente die nooit een kandidaat in ‘Blokken’ heeft gehad. Eerste aflevering: 5 september 1994.

Ben stelde in totaal minstens 175.000 vragen.

Het exact aantal blokjes dat in 5000 aflevering­en naar beneden viel op het blokkenbor­d is onbekend. Een ruwe schatting: zo’n 287.500 stuks.

Op donderdag 19 september 2013 behaalde Saar Bossuyt haar 11de aflevering. Een absoluut record. In de finale struikelde ze over het achtletter­woord ‘buikdans’ (tip: ‘met de heupen’).

Het duurde bijna exact drie jaar, tot 30 september 2016, voordat Drees Herfs het aantal deelnames van Saar kon evenaren. Drees sneuvelde echter in de voorronde en speelde – in tegenstell­ing tot Saar – geen elfde finale. Jammer genoeg zal het niet tot een finale komen tussen de twee spelers met de meeste deelnames aangezien Saar Bossuyt in de eerste week uitviel ten voordele van Isabelle Wullaerts, die vandaag in het strijdperk treedt tegen Maas-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium