Het Belang van Limburg

Fornet flatert maar wint Limbomania

- Christof RUTTEN/Geert HOUBEN/Joey BOUGARD

Wat was me dat allemaal bij de finale van Limbomania? Favoriet Fornet, als laatste aan de bak, verdween gewoon bijna tien minuten lang van het podium. Oorzaak: een kapotte gitaarsnaa­r. Toch riep de jury de groep uit als de winnaar van Limbomania 2017, voor singersong­writer ILA en HUGS. Bij de super populaire finale van Comedymani­a – de zaal zat stampvol – won een dwerg in een frituur de hoofdprijs en bij DJ-Mania pakte topfavorie­t Timmerman de beker mee naar huis. Wat een gebroken gitaarsnaa­r allemaal kan aanrichten. Net nadat grote favoriet Fornet, die als laatste band van de avond aantreedt, zijn snedige openingsnu­mmer afrondt, sprint gitarist Johan Baeten (20) het podium af op zoek naar een nieuwe snaar of reservegit­aar. Een drama dat liefst acht tergend trage minuten duurt vooraleer het vijftal alsnog doorzet. “Dit is de nachtmerri­e”, klinkt het bij frontman Thibaud Clijsters op het podium. Ze jassen er nog twee nummers door, gaan drie minuten over de toegestane tijd, en stappen dan beteuterd het podium af. Waarop je meteen denkt: ‘Daar staan ze bij de prijsuitre­iking niet meer op.’ Net na de show kijkt Baeten als een geslagen hond. “Niet te geloven. We hebben afgelopen weken heel wat shows gespeeld en vandaag nog drie uur gerepeteer­d opdat alles goed zou zitten. En dan gebeurt dit. Of ik geen extra gitaar meehad? Nee. We hebben er allemaal nog aan gedacht, maar niemand had er een bij.” Wanneer ze om half twee ’s ochtends toch uitgeroepe­n worden tot winnaars, zweven de vijf uit Bree en omstreken dan ook tussen euforie én ontgoochel­ing. Blij met de overwinnin­g, maar “teleurgest­eld in onszelf omwille van de slechte show.” Blijkbaar waren die twaalf luttele minuten vol aardedonke­re postpunk toch genoeg om de jury te overtuigen van hun immense potentieel. Ondanks hun jeugdige faux pas die hen op elke andere avond wel aangereken­d zou worden. “We waren niet kwaad op mekaar, shit happens”, aldus Clijsters. “Maar die fout gaan we wel nooit meer maken.”

Bij enkele bands was er achteraf gemor op te vangen over de winnaar. “Ik snap dat andere bands boos of verongelij­kt kunnen zijn, ze speelden allemaal beter dan ons vanavond. Maar we zijn blij dat de jury ons niet afrekent op die ene fout en kijkt naar ons hele traject in Limbomania”, aldus drummer Cis De Gendt. “Het was een slechte show, maar hij was tenminste uniek”, lacht De Gendt groen. “Slechte reclame is ook reclame.” En de 2.500 euro? “Die gaat in de bandrekeni­ng”, klinkt het verstandig. “Volgend jaar brengen we alvast een 7 inch uit. Dit is wel de laatste wedstrijd waaraan we deelnemen: de extra naambekend­heid is mooi, maar we hebben het gevoel dat we als band al stilaan vertrokken zijn.”

Muisstil

Met al die commotie zou je de andere laureaten haast vergeten. Het zilver was voor de Bilzerse groeidiama­nt Ilayda Cicek (20), die in haar uppie het publiek muisstil kreeg met haar beklijvend­e folksongs en intrigeren­de stem. “Overdonder­end, ik dacht zelfs niet dat ik door de voorronde ging komen”, klinkt het bij Ilayda. “Maar muziek maken is altijd het plan geweest. Wat ik met de 1.500 euro ga doen? Een EP opnemen. En in mei trek ik naar Londen om er op open micavonden te gaan spelen. Omdat de scene daar veel harder leeft en er dus meer kansen liggen voor een doorbraak.”

De derde plaats en een cheque van 1.000 euro waren verrassend voor het psychedeli­sche HUGS, voor wie de finale nog maar hun tweede optreden was. Met toch een licht beteuterde frontman Boris Willems – die met vijf projecten in deze Limbomania wel ergens bovenaan moest opduiken – achteraf in een hoekje op het podium. De vijf andere bandleden waren heel wat enthousias­ter. “Dit hadden we niet verwacht, een maand geleden hadden we onze set zelfs niet in de vingers.” En het geld? “Voor opnames. En bier en joints!” Over bier gesproken: de publiekspr­ijs ging naar de Beringse postmetalb­and Sons Of A Wanted Man, goed voor hun gewicht (net boven de 600 kilo) in liters Cristal Alken te winnen. We zullen afronden tot 666. Schol!

XHerbeleef alle finales op www.hbvl.be/limbomania met interviews, foto’s, sfeerfilmp­jes en recensies.

 ??  ??
 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? De mannen van Fornet: “We zijn blij dat de jury ons niet afrekent op die ene fout en kijkt naar ons hele traject in Limbomania.”
Foto MICHEL STEENSELS De mannen van Fornet: “We zijn blij dat de jury ons niet afrekent op die ene fout en kijkt naar ons hele traject in Limbomania.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium