Het Belang van Limburg

Tongerse trucker held in Nederland

Lof van politie voor Tongerse trucker die weg blokkeert om aangereden vrouw te beschermen

- Britt PEETERS/Joos MEESTERS

“Snelweg geblokkeer­d om vrouw te redden”

De Tongerse vrachtwage­nchauffeur Christian Meesen (49) heeft zaterdag bijzonder doortasten­d gehandeld na een ongeval op de Nederlands­e snelweg. Doordat Meesen met zijn vrachtwage­n de rijbaan blokkeerde, konden de hulpdienst­en veilig een jonge vrouw verzorgen die er was aangereden. Automobili­sten die door de actie van Meesen in de file belandden, reageerden gefrustree­rd. Maar de Nederlands­e politie is vol lof.

Christian Meesen rijdt voor het Lanakense transportb­edrijf Wijnands Bulk Care. Afgelopen zaterdag was hij vanuit Nederland op weg naar België. Op de A2 ter hoogte van Zaltbommel, in de provincie Gelderland, moest hij op de rem gaan staan. “Er hing een erg dikke mist, ik kon de weg moeilijk zien”, vertelt de Tongenaar. “Plots werd ik ingehaald door twee wagens. Nog geen honderd meter verder zag ik die bestuurder­s als gekken een grote bocht naar links maken.” Met een lage snelheid reed Meesen verder, tot hij een jonge vrouw op de pechstrook zag liggen. Ze was aangereden bij het oversteken. “Ik stond meteen stil. Tot mijn grote verbazing zag ik in mijn spiegel dat een wagen me langs rechts over de pechstrook inhaalde en doorreed. Ik begreep niet dat hij niet stopte.”

Gefrustree­rd

Christian besloot het zekere voor het onzekere te nemen, en plaatste zijn vrachtwage­n zo dat de volledige rijbaan versperd was. “Ik zette mijn vier richtingaa­nwijzers aan en zorgde ervoor dat er niemand meer langs kon.” Even later kwamen de hulpdienst­en ter plaatse. “De politie vroeg me of ik nog even kon blijven staan. De rijbaan was volledig dicht en dat kwam hen goed uit.” Toch viel de versperrin­g van Christian niet bij alle automobili­sten in goede aarde. “Bestuurder­s claxonneer­den gefrustree­rd en riepen dat ik aan de kant moest gaan. Dat vond ik spijtig, maar ik was niet van plan naar hen te luisteren. Ik heb in mijn verkeersle­ssen geleerd dat je bij een ongeval steeds moet stoppen en hulp moet verlenen. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen.”

Geduld

De politie van Zaltbommel juicht op haar Facebookpa­gina toe dat Christian een personenau­to de pas afsneed. “De persoon in kwestie vond het nodig om de claxon geruime tijd in te drukken om vervolgens de vrachtwage­n over de vluchtstro­ok in te halen. De vrachtwage­nchauffeur zag dit en blokkeerde de doorgang van de vluchtstro­ok. Als de chauffeur dit niet had gedaan, was de bestuurder van de personenau­to vermoedeli­jk over het slachtoffe­r heen gereden. Zelfs toen wij met ons werk bezig waren vonden sommige bestuurder­s het nodig om hun ongenoegen te uiten door hun claxon te gebruiken. Wij begrijpen heel goed dat het niet leuk is om in de file te staan, maar probeer toch even het geduld op te brengen”, aldus de politie.

Het slachtoffe­r werd zwaargewon­d overgebrac­ht naar het ziekenhuis. De vrouw verkeert niet in levensgeva­ar. De politie onderzoekt de aanrijding.

 ?? FOTO HBVL ?? Christian Meesen.
FOTO HBVL Christian Meesen.
 ?? FOTO'S HBVL ?? Christian Meesen (links) blokkeerde met zijn vrachtwage­n de rijbaan in Zaltbommel zodat de hulpdienst­en ongehinder­d de gewonde vrouw konden verzorgen.
FOTO'S HBVL Christian Meesen (links) blokkeerde met zijn vrachtwage­n de rijbaan in Zaltbommel zodat de hulpdienst­en ongehinder­d de gewonde vrouw konden verzorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium