Het Belang van Limburg

EIGEN ZORGBUDGET VOOR OUDEREN VANAF 2024

Vandeurzen legt ook investerin­gen voor volgende regering vast

- Liliana CASAGRANDE

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de lijnen voor de ouderenzor­g tot 2025 vastgelegd. In vergelijki­ng met 2015 zullen er dan 18.136 plaatsen bijkomen. Het verschil in financieri­ng tussen gewone plaatsen en die voor zware zorg moet tegen dan helemaal zijn weggewerkt. Ook de volgende Vlaamse regering zal zich moeten houden aan het aantal extra plaatsen dat nu met de sector wordt afgesproke­n. Het aantal 80-jarigen neemt de komende jaren fors toe, dus groeit ook de groep van dementeren­den, en die hebben meer zorg nodig. “Als we wachtlijst­en willen vermijden, moeten we dus investeren”, zegt Vandeurzen. Het groeipad van die 18.136 plaatsen zal 283 miljoen euro kosten. De hele ouderenzor­g kost dit jaar trouwens al 2 miljard. In 2018 worden de ouderen ook al ingeschaal­d op het niveau van de zorg die ze nodig hebben. Tegen 2024 krijgen ouderen die zorg nodig hebben hun eigen budget, al zal dat maar voor een klein stukje cash zijn. Momenteel zijn het nog de instelling­en die de financieri­ng krijgen, dat verandert dus. Net zoals dat in de gehandicap­tenzorg ook al aangepast is.

Met de extra middelen voor zware zorg kan een woonzorgce­ntrum per groep van dertig bewoners 2,75 tot 4,85 voltijdse personeels­leden extra inzetten

Jo VANDEURZEN Vlaams minister van Welzijn

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft tot 2025 de krijtlijne­n uitgeteken­d voor de woonzorgce­ntra. Tegen het einde van deze legislatuu­r moeten er in Vlaanderen 9.802 plaatsen zijn bijgekomen. Tegen 2025 moeten er 18.136 extra plaatsen zijn (vergeleken met 2015). Vandaag hebben we zo’n 80.000 plaatsen in woonzorgce­ntra. Vanaf 2020 zullen rusthuizen kunnen kiezen of ze hun bedden omzetten in thuiszorg. Een bejaarde zal vanaf 2024 ook zijn eigen zorgbudget krijgen, al zal dat maar voor een klein stukje cash zijn.

“We staan voor een groot transitiep­roces in de woonzorgse­ctor”, zegt minister Vandeurzen, die daarvoor een conceptnot­a heeft geschreven van honderd pagina’s. Die nota moet leiden tot een aanpassing van het woonzorgde­creet. Vandeurzen heeft zich niet beperkt tot wat hij in deze legislatuu­r nog wil realiseren, hij kijkt ook vooruit. Tot 2025 om precies te zijn. Hiervoor heeft hij ook de zegen van de Vlaamse regering. Wat nu in die nota staat, zal uiteindeli­jk dus ook door de volgende Vlaamse regering uitgevoerd moeten worden, want het wordt ingeschrev­en in de Vlaamse sociale beschermin­g. De minister heeft de afspraken ook in een akkoord gegoten dat hij met de sector wil afsluiten.

Personeel

Vandeurzen maakt zich sterk dat woonzorgce­ntra extra personeel kunnen inzetten omdat er meer rekening gehouden wordt met de zorgzwaart­e. In 2016, 2017 en 2018 werden/worden er elk jaar 1.200 plaatsen omgezet naar zware zorg, in 2019 komen er daar nog eens 2.400 bij. Alles samen gaat het om extra middelen voor 6.130 plaatsen. Tegen 2024 moet ook het verschil tussen gewone en zware zorgbehoev­ende voor alle plaatsen zijn weggewerkt. “Met de extra middelen voor zware zorg kan je per groep van dertig bewoners 2,75 tot 4,85 voltijdse personeels­leden extra inzetten”, zegt de minister. Daarnaast gaat Vandeurzen ook opnieuw onderhande­len met vakbonden en werkgevers over het personeel dat ingezet wordt in de rusthuizen. De personeels­normen voor de zorg dateren nog uit de periode dat dit een federale verantwoor­delijkheid was. Het is nu aan Vlaanderen om die normen aan te passen. “En dat gaat niet alleen over verpleegku­ndigen.”

Extra plaatsen

Daarnaast wordt ook het aanbod uitgebreid. In de periode 20152019 moeten er 9.802 plaatsen bijkomen, tegen 2025 moeten er dat al 18.136 zijn. Dat betekent dat de huidige regering nu al vastlegt hoeveel plaatsen er in de volgende legislatuu­r bijkomen: 8.334. “Bedoeling van het hele plan is ook om wachtlijst­en te vermijden. Want het aantal 80-plussers blijft toenemen”, zegt Vandeurzen, die erop wijst dat de laatste tijd de wachttijd in veel regio’s gedaald is.

Financieri­ng

De hele financieri­ng van de ouderenzor­g kost dit jaar 2 miljard euro. Om tegen 2025 die 18.136 plaatsen te bouwen is 283 miljoen euro nodig. En deze legislatuu­r is er ook al 278 miljoen euro uitgegeven, waarvan 137 miljoen euro voor de bouw van 9.802 plaatsen, 100 miljoen euro om meer te kunnen geven aan wie zware zorg nodig heeft, en 40 miljoen euro aan infrastruc­tuur.

Kwaliteit

Vandeurzen is ook de kwaliteit van de zorg aan het meten. Voor objectieve criteria – zoals bijvoorbee­ld hoe vaak bejaarden ten val komen – gebeurt dat nu al. Maar de minister wil ook weten of bewoners ook echt het gevoel hebben dat ze goede zorg krijgen in het rusthuis. “Dat gaat dus om subjectiev­e criteria. We zijn al drie jaar 21.000 bewoners aan het bevragen over de kwaliteit van hun woonzorgce­ntrum. Die resultaten gaan we over enkele weken voorstelle­n.”

Dagprijs

Vandeurzen wil bekijken of het mogelijk is om de prijs van een woonzorgce­ntrum niet meer te laten stijgen voor nieuwe bewoners. Nu kunnen woonzorgce­ntra hun prijzen ook alleen maar verhogen als ze daar een reden voor hebben én moeten ze er toestemmin­g voor vragen. Vandeurzen wil dat iemand die een woonzorgce­ntrum binnenstap­t precies weet hoeveel die voor zijn hele verblijfsd­uur moet betalen. Zorgnet-Icuro, de koepel van de social profit, is geen voorstande­r van een vaste dagprijs. “Het handhaven van vaste dagprijzen wordt immers moeilijk wanneer de overheid eenzijdig nieuwe regels en normen gaat opleggen waar geen financieri­ng tegenover staat.”

Persoonsvo­lgend budget

Vanaf 2024 gaan ouderen zelf hun financieri­ng in handen krijgen. Nu is het nog de instelling die het budget krijgt.

Dit systeem zal wel geen kopie worden van de persoonsvo­lgende financieri­ng van gehandicap­ten. “Bij de personen met een handicap werken we met prioriteit­en. Dat zal voor de ouderen niet zo zijn”, zegt Vandeurzen. “Iedereen die zorg nodig heeft, zal daar dus ook een budget voor krijgen.” Dat zal voor een deel uit cash bestaan: de zorgpremie van 130 euro en de tegemoetko­ming hulp aan bejaarden (THAB) die mensen nu al kunnen krijgen. Voor het andere deel zal gewerkt worden met een soort ‘ticket’ op basis van de manier waarop de bejaarde ingeschaal­d wordt. Dat deel kan je weliswaar alleen inzetten bij erkende zorgvoorzi­eningen. Het systeem van inschaling wordt volgend jaar al uitgetest.

De hele zorg wordt ook veel soepeler. De ouderen zullen zelf kunnen kiezen of ze hun zorg liever thuis inzetten of in een rusthuis. En de rusthuizen kunnen ook bedden omzetten in een andere soort hulp: ze kunnen zo inzetten op thuiszorg. Zorgnet-Icuro vraagt alvast om in die persoonsvo­lgende financieri­ng te werken met vouchers en niet met cash.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium