Het Belang van Limburg

N-VA wil één premie voor renovatie en energie

N-VA wil centraal woonloket als aanspreekp­unt voor Vlamingen die woning willen renoveren

- Timmie VAN DIEPEN

Wie zijn huis wil renoveren en daarvoor rekent op een tegemoetko­ming van de overheid, moet zich vandaag een weg banen doorheen een kluwen aan renovatie- en energiepre­mies. N-VA wil daar komaf mee maken en heeft in het Vlaams Parlement een conceptnot­a klaar die op termijn moet leiden tot één allesomvat­tende renovatiep­remie.

renovatiep­remie, de verbeterin­gsen aanpassing­spremie, een hele reeks energiepre­mies en soms ook nog een gemeenteli­jke premie... Wie zijn huis wil verbouwen kan daarvoor een beroep doen op heel wat overheidss­teun. Maar die subsidies aanvragen is niet eenvoudig. Niet alleen moet de aanvraag aan verschille­nde instanties worden bezorgd, ook de voorwaarde­n (zoals de inkomensgr­ens, het aanslagjaa­r of de ouderdom van de woning) verschille­n van premie tot premie. “In het huidige premiestel­sel vindt een kat haar jongen niet terug”, zegt Vlaams Parlements­lid Jelle Engelbosch (N-VA). “Het is niet alleen erg verwarrend voor de aanvrager, de aparte administra­tie kost ook handenvol geld.”

Samensmelt­en

Engelbosch heeft daarom samen met zijn N-VA-collega’s Tine van der Vloet, Andries Gryffroy, Björn Anseeuw, Marc Hendrickx en Lorin Parys een conceptnot­a gemaakt die komaf moet maken met de verwarring. “De eerste stap is de voorwaarde­n van de renovatiep­remie en de verbeterin­gsen aanpassing­spremie op elkaar af te stemmen. Dat kan snel gebeuren. In een tweede fase kunnen deze premies, samen met de bijhorende begrotings­posten, volledig samensmelt­en. Daarna kunnen ook de energiepre­mies van de netbeheerd­er in het systeem worden geïntegree­rd. Zo zal er één premie ontstaan voor zowel het structurel­e als het energetisc­he deel van de renovatie.” N-VA pleit er ook voor om gelijkaard­ige premies in te kantelen in het systeem. Het gaat bijvoorbee­ld om de premie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) om de woning aan te passen aan een handicap.

Centraal loket

Dat alles moet leiden tot meer duidelijkh­eid voor de burger en vooral meer aanvragen voor renovaties en energiezui­nige ingrepen. “In de toekomst zal met dit voorstel één premieaanv­raag bij een centraal woonloket volstaan. De burger moet niet langer zelf uitzoeken waar hij recht op heeft, dat zal het loket dan doen. Dat verhoogt ook de transparan­tie”, zegt EngelDe

Het huidige premiestel­sel is niet alleen verwarrend voor de aanvrager, de aparte administra­tie kost ook handenvol geld

Jelle ENGELBOSCH Vlaams Parlements­lid (N-VA)

bosch. “Bovendien willen we de premie niet langer verbinden aan een woning maar aan een gezin. Als je een huis koopt waarvoor een ander gezin eerder al een renovatiep­remie heeft ontvangen, kan jij toch nog een premie krijgen. Dat is nu niet mogelijk.” Engelbosch zal de conceptnot­a donderdag toelichten in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement. “De bedoeling is dat dit na bespreking in de commissie zal leiden tot een decreetvoo­rstel via parlementa­ire weg. We hebben met Liesbeth Homans (die naar eigen zeggen “achter het idee staat”, nvdr.) inderdaad de minister van Wonen in onze partij. Maar omdat dit voorstel verschille­nde ministersp­osten overspant – Energie zit bij Bart Tommelein van Open Vld, het VAPH bij Jo Vandeurzen van CD&V – willen we dit via het parlement doen. Anders zou het kunnen overkomen alsof onze minister deze bevoegdhed­en wil inpikken, wat niet de bedoeling is. Het enige wat we willen is meer duidelijkh­eid.”

 ?? FOTO LD ??
FOTO LD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium