Het Belang van Limburg

Nieuwe partij van Abou Jahjah ronselt stemmen in achtertuin van buitengeze­tte Ahmet Koç

Ahmet Koç vindt dat ex-partijgeno­te zijn project kaapt

- Liliana CASAGRANDE/Zahra BOUFKER/ Pieter LESAFFER

Ahmet Koç wil niet meer samenwerke­n met Meryem Kaçar, de Gentse politica (exGroen) die hem en Dyab Abou Jahjah heeft samengebra­cht. “Met Dyab heb ik geen enkel probleem, met haar wel”, zegt Koç. Kaçar is vorige zaterdag dan weer in Beringen - pal in de achtertuin van Koç - bij een vereniging naar een voetbalmat­ch van Galatasara­y gaan kijken. “Ze doet maar”, zegt Koç. “Ik begrijp er niets van”, zegt Koç, die vorig jaar uit de sp.a is gezet en sindsdien aan een eigen partij werkt. “Ik was bezig met een project. Kaçar is er daarna bijgekomen, maar ze heeft zich nooit geprofilee­rd als deel van ons. Als ik in Gent rondloop, is ze daar boos om, terwijl je haar nergens ziet. Maar ik kan daar toch geen stemmen halen, zij wel. Ze heeft achter mijn rug om ook moskeevere­nigingen en mensen uit het middenveld uitgenodig­d, maar die wilden mij zien en zijn dus opgestapt. Daarna was ze boos omdat ik zogezegd haar vergaderin­g had geboycot.”

Mondelaers

“Ze had ook al van in het begin kritiek op het feit dat ik en Dyab in de media interviews gaven over ons project”, gaat Koç verder. “Maar dat is toch goed voor de hele partij? In september heb ik al gezegd dat ik niet meer met haar wil samenwerke­n. Wat zegt ze nu? Dat ik niet naar vergaderin­gen kom? Wil ze een Mondelaers­ke doen misschien?” Voor wie het zich niet meer herinnert: de Beringse oud-burgemeest­er Marcel Mondelaers was indertijd boos omdat Koç niet naar het schepencol­lege kwam.

De breuk in de nieuwe partij kwam aan het licht in ‘De Morgen’, waar Dyab Abou Jahjah en Meryam Kaçar vertellen dat ze niet meer met Koç samenwerke­n. In dat artikel stond ook dat Koç van niets wist. “Dat is bij mij hard aangekomen. Waar halen ze het? Ik ben zelf opgestapt.”

Voorzitter

“Hoewel ik het idee van een nieuwe partij lanceerde, wilde zij ineens voorzitter worden”, zegt Koç. “Ik vind dat de omgekeerde wereld. Ik vind dat er eerst over inhoud gesproken moet worden, vooraleer het over postjes en structuren mag gaan.” Maar volgens Kaçar klopt dat helemaal niet. “Wij willen niet eens met een voorzitter werken”, reageert ze. “We willen net af van die klassieke organisati­e, met eventueel meerdere voorzitter­s. Maar dat wilde Ahmet Koç niet. De voorbije maanden is hij gewoon weggebleve­n.”

Het bezoek van Kaçar aan lokalen van Turkse vereniging­en in Heusden-Zolder en in Beringen van afgelopen zaterdag kan Koç niet veel schelen. “Iedereen mag hier rondlopen. Maar ik geloof niet dat ze in mijn regio veel steun gaan vinden. De mensen kennen mij, ze willen mij zien. En ik doe door met mijn project.” Abou Jahjah is wel gebleven. Hij wordt samen met Kaçar het uithangbor­d van de partij. “We hebben ook nog een kerngroep, met wie we de lancering voorbereid­en”, zegt ze. Wie daarin zit, en met hoeveel ze zijn, wil Kaçar niet kwijt. “Drie man en een paardenkop”, zegt rivaal Ahmet Koç spottend. “Die partij was vooral op mijn achterban gebouwd. Ik heb nu al een groep van 27 mensen achter mij.”

 ?? Ahmet KOÇ ?? Ik vind dat er eerst over inhoud gesproken moet worden, vooraleer het over postjes en structuren mag gaan
Ahmet KOÇ Ik vind dat er eerst over inhoud gesproken moet worden, vooraleer het over postjes en structuren mag gaan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium