Het Belang van Limburg

Grenskwest­ie

- Door Marc Van de Weyer

Gisteren werd nog eens duidelijk hoe groot de knoeiboel is waarin de Britse premier Theresa May zit, kort voor de Europese top waarop de overige 27 beoordelen of de Britten genoeg gedaan hebben om de obstakels te ruimen voor er over een nieuwe relatie post-Brexit wordt onderhande­ld.

Er is altijd vanuit gegaan dat de financiële afhandelin­g van de boedelsche­iding het grootste struikelbl­ok zou zijn. Die miljardenk­westie bood Brexiteers ruim de gelegenhei­d om ‘geen cent voor Brussel’ te gillen. Intussen leek een regeling waarbij Londen nog jaren na zijn uittrede alle lopende verplichti­ngen voor zijn rekening neemt, de basis van een verstandho­uding tussen de Britse regering en de resterende Unie te worden. Ook over dat andere obstakel, de rechten van goed drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk (en een miljoen Britten op het vasteland), lijkt er inmiddels grotendeel­s eensgezind­heid. Veel koppiger obstakel blijkt sinds enige weken de nieuwe buitengren­s van de Europese Unie. Die valt samen met een van de meest sensitieve grenzen in Europa, tussen NoordIerla­nd en de Ierse republiek. Sinds het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 is hij niet langer inzet van een bloedig conflict tussen gemeenscha­ppen aan weerszijde­n van een politieke en religieuze scheidslij­n. Maar het Noord-Ierse vredesproc­es staat onder druk- wat in januari al tot de val van de regionale coalitie leidde. Een ‘harde’ grens hindert niet alleen de economisch­e ontwikkeli­ng van heel Ierland, hij bedreigt ook dat wankele vredesproc­es. Zo luidt het principiël­e standpunt van de Ierse regering - dat ook het Europese standpunt is.

Gisteren leek er witte rook uit het Berlaymont­gebouw te gaan komen. De Britse regering zou ermee akkoord gaan dat NoordIerla­nd zich verder richt op Europese regels zodat er geen harde grens moét ontstaan. Perslekken in die zin ontketende­n echter een storm in Belfast. De unionistis­che DUP (die oorspronke­lijk tegen het Goede Vrijdagakk­oord was) maakte brandhout van een compromis dat Noord-Ierland van het Verenigd Koninkrijk zou afzonderen. Aangezien de DUP in Londen de minderheid­sregeringM­ay op de been houdt, klonk het veto door tot aan de Brusselse lunchtafel waar de Britse premier zat te onderhande­len. En dus kwam er geen witte rook. De Europese en Britse onderhande­laars klonken gisteren optimistis­ch over de slaagkanse­n van het Brexitover­leg. De vraag is echter wie zal en kan bewegen in de Ierse grenskwest­ie. Ierland en de overige EU zijn duidelijk niet van plan toe te geven - en Theresa May zelf heeft geen enkele manoeuvree­rruimte, zo werd gisteren nog eens duidelijk.

De vraag is wie zal en kan bewegen in de Ierse grenskwest­ie. Ierland is niet van plan toe te geven - en Theresa May zelf heeft geen enkele manoeuvree­rruimte

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium