Het Belang van Limburg

Gratis busje voor vereniging in ruil voor sponsorlog­o’s

Duits bedrijf biedt nieuwe marketingt­echniek ook in Limburg aan

- Mark VAN LUYK

Gratis een bestelwage­n of minibusje ter beschikkin­g krijgen? Honderden vereniging­en en vzw’s kregen deze week een folder in de bus van het Duitse bedrijf Idea GmbH, vroeger Akzent Socialspon­zoring, met een opmerkelij­k voorstel. De firma gaat op zoek naar lokale sponsors voor het busje en de vereniging mag er gratis mee rondrijden. Al verschille­nde sociale instelling­en en vereniging­en gingen op het aanbod in. Deze vrij nieuwe vorm van marketing wordt Social Mobile Marketing genoemd en komt overgewaai­d uit Duitsland. De firma’s Special Ad, Somoa en dus ook Idea GmbH bieden gratis busjes aan die gesponsord worden door lokale bedrijven.

“Ons hoofdkanto­or ligt in Neustad”, zegt accountman­ager Wim Luyten. “Binnenkort willen we een kantoor openen in de buurt van Luik omdat er zoveel interesse is. Met onze activiteit­en zitten we eigenlijk op de splitsing tussen sociaal engagement en publicitei­t. De instelling­en of vereniging­en krijgen vijf jaar lang een gratis busje ter beschikkin­g. De handelaren krijgen vijf jaar lang lokale visibilite­it. Wij gaan voor die vereniging­en op zoek naar sponsors voor hun wagen. Die sponsors van hun kant tekenen een contract van vijf jaar. Afhankelij­k van de plek en de grootte van hun logo betalen ze 1.500 tot 3.000 euro voor vijf jaar. We vragen wel dat ze dat hele bedrag in het eerste jaar in maandelijk­se schijven betalen zodat we de wagen kunnen financiere­n.”

“De vereniging­en moeten wel zelf zorgen voor een verzekerin­g en het onderhoud”, zegt Luyten. “Na vijf jaar wordt het busje ingeleverd. In Paal is er bijvoorbee­ld een scholengro­ep die met een gesponsord busje rondrijdt. Die ma“Ach, ken heel veel kilometers, en dan krijg je na vijf jaar grote kosten. Dat willen we vermijden door na vijf jaar te bekijken of we een nieuw busje gesponsord krijgen. Een vereniging kan een contract drie keer verlengen.”

Uitstapjes

In het begeleidin­gscentrum SintElisab­eth in Peer konden ze zo de sleutels ontvangen van een nieuwe Renault Kangoo. Die auto rijdt nu rond met warme maaltijden. “De firma Somoa heeft van ons een lijst van onze leverancie­rs gekregen en die hebben ze gecontacte­erd met de vraag om te adverteren. We hebben achteraf onze leverancie­rs gecontacte­erd en die gaven aan dat het allemaal correct verlopen is”, zegt Erwin Pellens. “Hoe die firma’s daar winst op maken? Je moet maar eens kijken. De hele auto staat vol sponsors.” Bij de Beringse scholengro­ep De Brug & De Opaal keken ze ook even vreemd op toen ze het voorstel onder de neus geschoven kregen. “Het was een Nederlands­e verkoper voor een Duits bedrijf. Dan ga je je toch even bevragen”, lacht directrice Carine Theunis. “Maar ondertusse­n staat er 11.000 kilometer op de teller. We hebben hier heel kleine klasgroepe­n en het busje wordt vaak gebruikt voor uitstapjes. Veel bedrijfjes die benaderd werden, hebben ons gebeld of het verhaal wel klopte. Maar achteraf hebben we geen klachten gehoord. En al die sponsorlog­o’s zien we toch niet als we in het busje zitten.” (lacht) Ook bij het Open Atelier in Overpelt rijden ze nu rond in hun gratis Ford Trans Custom. “Ons busje rijdt tussen onze verschille­nde vestiginge­n. Wij hebben zelf ook een bedrag betaald om ons logo groter op de wagen te krijgen. Voor ons was dit zeker een positief verhaal.”

Kleine lettertjes

Sponsor Restaurant Portofino besloot mee te investeren in het busje van rusthuis Hof ter Bloemen in Heusden-Zolder. “Vroeger sponsorden we een heleboel kleine organisati­es, maar vorig jaar hebben we besloten één groot project te steunen. Het kost ons 250 euro per maand, en dat een jaar lang”, zegt Marco. Marijke Verellen van de gelijknami­ge Houthandel wijst er wel op dat sponsors hun contract goed moeten nalezen. “Toen ik de kleine lettertjes las, bleek er te staan dat het contract automatisc­h stilzwijge­nd verlengd wordt als je het niet opzegt. Dat vind ik niet netjes, en dus heb ik het laten annuleren door mijn advocaat.”

 ?? FOTO PEGGY BYNENS ?? Ook het Peerse begeleidin­gscentrum Sint-Elisabeth rijdt rond met een gesponsord busje.
FOTO PEGGY BYNENS Ook het Peerse begeleidin­gscentrum Sint-Elisabeth rijdt rond met een gesponsord busje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium