Het Belang van Limburg

Producente­n radarverkl­ikkers zijn kritiek beu:

“Coyote zegt zelfs waar politie best camera’s zet”

-

Als het van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) afhangt, zijn radarverkl­ikkers als Coyote of Waze vanaf morgen verboden. Vincent Hébert, directeur-generaal van Coyote Benelux, is de kritiek stilaan beu. “We werken al jaren samen met de politie, maar minister Weyts weigert elk overleg met ons.”

is hij daar weer?” Directeurg­eneraal Vincent Hébert van Coyote Benelux vindt het onterecht dat Vlaams minister voor Mobiliteit Weyts Coyote en gelijkaard­ige systemen wil verbieden. “Hij noemt het consequent radarverkl­ikkers, maar wij zijn veel meer dan dat. Wij zijn een perfect legaal rijhulpsys­teem, dat mensen waarschuwt voor gevaren op de weg”, beweert Hébert. Systemen als Coyote (betalend) en Waze (gratis) waarschuwe­n inderdaad voor vaste en mobiele flitscamer­a’s. “Wij zeggen zelfs aan de politie waar ze hun camera’s moeten zetten”, zegt Hébert. “Wij voeren onderzoek naar de snelheid bij onze gebruikers, en geven die info al enkele jaren door aan de wegpolitie in Wallonië”, klinkt het. “Ook in Vlaanderen werken we samen met enkele zones, maar dat mag niet gezegd zijn van de minister”, zegt Hébert. De Waalse wegpolitie stuurt ook zelf meldingen van ongevallen of hinder naar de Coyote-toestellen, om de gebruikers meteen op de hoogte te stellen van mogelijke gevaren. “Een systeem dat perfect werkt”, zegt Hébert.

Wegcrimine­len

Maar minister Weyts blijft tegenstand­er van het systeem van onder meer Waze en Coyote. “Door hun samenwerki­ng met de politie meten ze zich een imago aan van helpende hand in de strijd tegen verkeersdo­den”, klinkt het bij woordvoerd­er Jeroen Tiebout. “Maar hun gebruikers werken samen om de wet te omzeilen, zo simpel is het.”

Voor federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is een verbod op het systeem voorlopig niet aan de orde. “Wij focussen op de échte wegcrimine­len, mensen die keer op keer dronken rijden, systematis­ch te hard rijden of zonder rijbewijs de baan op gaan. De pakkans verhogen, en zo ook de verkeersve­iligheid, daar is het ons om te doen”, klinkt het. Volgens Tiebout streven Weyts en Bellot hetzelfde na – de verkeersve­iligheid verhogen – maar verschille­n ze van menig over hoe ze dat moeten doen.

“Het zijn ook die échte criminelen die zulke systemen gebruiken”, zegt Tiebout. “Voor ons kan het niet dat die toestellen de precieze locatie van snelheidsc­ontroles doorgeven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium