Het Belang van Limburg

Dieven onderschep­pen code garagepoor­t

Politie raadt aan om elektrisch­e garagepoor­t te kiezen met ‘rollende code’

- Koen SNOEKX/Marij WYERS

Een vrouw uit Maasmechel­en heeft afgelopen weekend het bezoek gekregen van dieven die de code van de elektrisch­e garagepoor­t onderschep­t hadden. “Gelukkig had de poort nog een extra vergrendel­ing, waardoor de dieven uiteindeli­jk toch niet zijn binnengera­akt”, zegt de vrouw. “Mensen die een elektrisch­e garagepoor­t installere­n, raden we altijd aan om een systeem te kiezen waarbij de code elke keer verandert”, zegt Jozef Delarbre, diefstalpr­eventieadv­iseur van de politie.

MAASMECHEL­EN -

De vrouw uit Maasmechel­en kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag dieven op bezoek. “De inbrekers zijn erin geslaagd om het signaal van de afstandsbe­diening van mijn elektrisch­e garagepoor­t te onderschep­pen en konden zo de poort openen”, zegt de vrouw, die andere eigenaars met een elektrisch­e garagepoor­t wil waarschuwe­n. “Dit probleem komt vooral voor bij oudere garagepoor­ten, waarbij de afstandsbe­diening altijd hetzelfde signaal uitstuurt naar de ontvanger”, zegt Lennert Wouters van de afdeling Computerbe­veiliging en Industriel­e Cryptograf­ie van de KU Leuven. “Met een zogenaamde Software Defined Radio (SDR) kan je dat signaal gemakkelij­k opvangen. Vergelijk het met een radio, waarmee je ook naar een zender kunt luisteren, door de juiste frequentie te zoeken. Hier in Leuven kan je bijvoorbee­ld naar Studio Brussel luisteren op 88 MHz. Afstandsbe­dieningen zenden vaak uit op 433.92 MHz of 868 MHz.”

Cryptograf­ie

Om de dieven stokken in de wielen te steken, hebben de fabrikante­n van garagepoor­ten een nieuwe generatie afstandsbe­dieningen ontwikkeld. “Het zogenaamde systeem met rollende codes”, zegt Wouters. “Elke keer je de afstandsbe­diening gebruikt, wordt er een andere code naar de ontvanger gestuurd. Die code is de vorige code verhoogd met 1. Het is in feite dus gewoon een teller. Dat getal wordt overigens niet zomaar verzonden. Iemand die van slechte wil is, zou de code immers kunnen opvangen, ze zelf verhogen met 1 en ze opnieuw uitsturen om de poort te openen. Om dit probleem op te lossen wordt de uitgestuur­de code vercijferd door middel van cryptograf­ie. Dit systeem is in principe veilig, al gebeurt het wel eens dat er een fout in het systeem sluipt waardoor het alsnog te kraken is.”

Warmtedete­ctie

“De keuze voor een garagepoor­t met een rollende code is ook een van de diefstalpr­eventietip­s die wij geven”, zegt Jozef Delarbre, diefstalpr­eventieadv­iseur bij de politie. Delarbre wijst ook nog op een andere truc die dieven gebruiken om via de garagepoor­t een huis binnen te dringen. “Mensen met een garagepoor­t die je moet openen door een cijfercomb­inatie in te tikken op een codeklavie­r, raden wij aan om na het ingeven van de code ook nog enkele andere cijfers in te drukken”, zegt Delarbre. “Dieven maken vandaag immers ook gebruik van warmtedete­ctie om uw code te achterhale­n. Door met een machientje over het codeklavie­r te gaan, kunnen zij zien welke knoppen kort daarvoor zijn ingeduwd. Dan is het alleen nog zaak om de juiste volgorde van de cijfercomb­inatie te vinden. Diezelfde techniek wordt ook gebruikt door dieven in banken, wanneer je bij een bankautoma­at de code van je bankkaart ingeeft.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium