Het Belang van Limburg

Ierse grens blijft struikelbl­ok Brexitakko­ord blijft nog uit

- Marc VANDEWEYER

Hun persconfer­entie was kort, nietszegge­nd en de sprekers waren verdacht vleiend voor elkaar. Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en Brits premier Theresa May moesten gisteren toegeven dat ze er niet in geslaagd waren de struikelbl­okken op weg naar een Brexitsche­idingsakko­ord op te ruimen. En het gevaarlijk­ste blok aan May’s been blijft de Ierse grens.

Het zag er gisteren even naar uit dat er witte rook uit de schoorstee­n van het Brusselse Berlaymont­gebouw zou komen. De ene bron na de andere berichtte dat er een akkoord was over de nieuwe landsgrens die de Europese Unie er na de Brexit in 2019 bijkrijgt: die tussen de Ierse republiek, lid van de Europese Unie, en NoordIerla­nd, deel van het Verenigd Koninkrijk.

De Ierse regering wil niet dat er post-Brexit een fysieke grens komt. Want die zou niet alleen het handels- en personenve­rkeer hinderen, maar zou volgens de Ieren ook een directe bedreiging vormen voor het Goede Vrijdag-akkoord, het wankele Noord-Ierse vredesproc­es tussen republikei­nen en unionisten.

Op één lijn

Volgens een Iers perslek gisterocht­end was die hard border inderdaad vermeden. De Britse regering ging er blijkbaar mee akkoord dat Noord-Ierland ook na de Brexit op dezelfde lijn zou blijven met de Europese Unie en dat de eigenlijke buitengren­s van die Unie dus door de Ierse Zee, tussen Groot-Brittannië en Ierland, zou lopen. Waarop de bestuurder­s van andere pro-Europese delen van het Britse eiland – Londen, Schotland maar ook de regering van Wales – prompt eenzelfde re- geling eisten waardoor ze feitelijk deel van de Europese binnenmark­t en douane-unie zouden blijven.

Unionisten

Het lek zorgde echter meteen ook voor een keihard afwijzings­front. De Noord-Ierse unionistis­che partij DUP liet weten dat een akkoord waardoor Noord-Ierland verder Europese regels volgt die in de rest van het Verenigd Koninkrijk niet meer gelden, totaal onaanvaard­baar is. Het Conservati­eve minderheid­skabinet van Theresa May is afhankelij­k van de DUP-gedoogsteu­n in het Lagerhuis. Maar ook de harde Brexiteers in haar eigen partij en in de Britse pers beschuldig­den May luidkeels van verraad en uitverkoop aan de Eurocraten.

Op de korte persconfer­entie na hun lunch van meer dan vier uur benadrukte­n de Commissiev­oorzitter en de premier dat een akkoord “op twee of drie moeilijkhe­den na” binnen bereik was. Juncker was ook opvallend vleiend voor May die hij “een zeer harde onderhande­laarster” noemde, waarschijn­lijk om haar wat te helpen in haar moeilijkhe­den met de eurofobe thuisbasis.

Deadline

Later deze week wordt er verder onderhande­ld, kondigde May aan. Hoe ze daarbij moet manoeuvrer­en is onduidelij­k. De Ierse premier Leo Varadkar zei gisteravon­d dat alles wat tot een ‘harde grens’ leidt voor Ierland onaanvaard­baar blijft. “Het Ierse standpunt is het Europese standpunt”, voegde hij er aan toe. De regeling van de Ierse grenskwest­ie was eerder door de EU als voorwaarde gesteld voor het starten van onderhande­lingen over een nieuwe handelsrel­atie met de Britten. De Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders beoordelen volgende week in Brussel of er genoeg vooruitgan­g is om de volgende fase van de scheiding te openen en begin volgend jaar gesprekken te starten over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU post-Brexit.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Juncker begeleidt May richting uitgang. Gisteren werd er geen Brexitakko­ord gesloten.
Foto AFP Juncker begeleidt May richting uitgang. Gisteren werd er geen Brexitakko­ord gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium