Het Belang van Limburg

Wie volgt H.Essers op?

- Dominiek CLAES

Hoe kan men meten of een bedrijf goed bezig is ‘in het belang van Limburg’? Aan welke cijfers kunt u zien of een bedrijf bijdraagt aan de economisch­e heroplevin­g van deze provincie? Daarvoor heeft professor Piet Pauwels, decaan van de faculteit bedrijfsec­onomische wetenschap­pen van de UHasselt, vorig jaar een scorebord ontwikkeld. Samen met Dominique Roux, partner van Deloitte, werd dat scorebord losgelaten op een aantal databanken met Limburgse bedrijven. Het leverde alvast een lijst van 12 bedrijven op die in aanmerking komen. Als basis voor de selectiepr­ocedure heeft professor Pauwels het rapport van het Strategisc­he Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) genomen. Hij heeft daarvoor drie uitgangspu­nten geformulee­rd:

1. Hoe groot is het bedrijf ?

2. Hoe sterk is het bedrijf de voorbije jaren gegroeid?

3. In welke mate heeft het bedrijf zich aangepast aan de gewijzigde omstandigh­eden (de transforma­tiekracht)? Vorig jaar mocht Gert Bervoets, CEO van H.Essers, de titel ‘Limburgse ondernemer­s van het Jaar’ opspelden. Het jaar voordien was die eer weggelegd voor Cor van Otterloo, CEO van het Truiense Punch Powertrain. Het Belang van Limburg, Made in Limburg, UHasselt en Deloitte zijn de afgelopen weken op zoek gegaan naar de opvolger van H.Essers. Die wordt op dinsdag 12 december bekendgema­akt. Vanaf donderdag stellen we u de vier finalisten in deze krant uitgebreid voor. Maar vandaag overlopen we nog even de procedure en stellen we de onafhankel­ijke jury voor, die de zoektocht weer tot een goed einde heeft gebracht. Morgen peilen we naar de ervaringen van de vorige winnaar. uitgangspu­nten werden omgezet in meetbare criteria: omzet, aantal werknemers, export en vooral de groei van deze waarden van 2012 tot en met 2016.

Het grootste aantal punten (60 procent) is echter te verdienen met de mate waarin het bedrijf zich weet klaar te stomen voor de toekomst. Daarvoor worden drie dingen gemeten: de evolutie van de omzet per werknemer, de groei van de export (die de internatio­nale concurrent­iekracht uitdrukt) en de evolutie van de afschrijvi­ngen (wat wijst op investerin­gen).

Resultaten

“De mix en de weging van deze criteria levert interessan­te resultaten op”, zegt professor Pauwels. “Zo merken we dat grote bedrijven die niet bezig zijn met duurzame groei, niet ver springen in onze lijst. En omgekeerd kunnen middelgrot­e bedrijven toch hoog scoren.” Samen met de mensen van Deloitte in Hasselt heeft professor PauDie wels honderden Limburgse bedrijven gescreend aan de hand van deze criteria.

Databanken

“En dat was geen sinecure”, weet Dominique Roux, partner bij Deloitte Revisoren. “We maken uiteraard gebruik van de Balanscent­rale van de Nationale Bank, waar alle jaarrekeni­ngen van alle bedrijven te vinden zijn. Maar daar zijn bijvoorbee­ld geen exportgege­vens te vinden. Daarvoor moesten we een beroep doen op andere databanken, om nadien al die gegevens in mekaar te schuiven.”

Lijst

Het monnikenwe­rk van de UHasselt en Deloitte heeft uiteindeli­jk geleid tot een rangschikk­ing van honderden Limburgse bedrijven. Daarvan zijn er na rijp beraad twaalf geselectee­rd. Deze bedrijven kregen de afgelopen weken het bezoek van een delegatie van mensen van deze krant, Deloitte

en de UHasselt voor een diepgaande bevraging omtrent de visie, strategie en toekomstpl­annen. De rapporten van deze bedrijfsbe­zoeken werden overhandig­d aan de tienkoppig­e, onafhankel­ijke jury, die voornameli­jk bevolkt is met niet-Limburgers. Kwestie van de onpartijdi­gheid te betonneren. Voorzitter van de jury is professor emeritus Herman Daems, die destijds ook voorzitter was van de SALK-expertengr­oep.

Vier finalisten

De jury heeft uiteindeli­jk vier finalisten geselectee­rd, met één uiteindeli­jke winnaar. “Eigenlijk zijn het vier winnaars, vier schitteren­de bedrijven die elk op hun manier een grote bijdrage leveren aan de Limburgse economie en welvaart”, zegt professor Daems. “Maar we moeten een winnaar kiezen. Na flinke debatten zijn we tot een unaniem besluit gekomen.” Deze en volgende week stellen we u de vier finalisten uitgebreid voor, in alfabetisc­he volgorde. Volgende week verneemt u in deze krant ook wie de Life Time Achievemen­t Award krijgt toebedeeld voor zijn of haar zakelijke carrière in ‘het belang van Limburg’, en wie de jury verkoos tot ‘Starter van het Jaar’. Maar eerst peilen we morgen nog naar de ervaringen van de vorige winnaar, H.Essers. De winnaar wordt volgende week dinsdagavo­nd bekendgema­akt in de ambtswonin­g van gouverneur Herman Reynders.

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De tienkoppig­e onafhankel­ijke jury boog zich over de rapporten van twaalf Limburgse bedrijven.
Foto SVEN DILLEN De tienkoppig­e onafhankel­ijke jury boog zich over de rapporten van twaalf Limburgse bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium