Het Belang van Limburg

CHECK “Er is een grote doorbraak in de behandelin­g van migraine”

-

Een nieuwe aanpak om migraine te voorkomen, zou het aantal aanvallen en de hevigheid ervan kunnen inperken. Dat blijkt uit twee recente klinische studies in het Verenigd Koninkrijk. “Een grote doorbraak”, klinkt het hoopvol. Migraine is een vorm van hoofdpijn waar zo’n 10% van de bevolking af en toe last van heeft. Niet iedereen is voldoende geholpen met bestaande anti-migraineme­dicatie. Migraine kan een grote impact hebben op het dagelijks functioner­en. Als er op korte termijn één of meerdere medicijnen op de markt komen die de klachten van migraine verlichten, dan is dat inderdaad een doorbraak.

Britse wetenschap­pers hebben in opdracht van twee farmaceuti­sche bedrijven in twee studies gekeken of twee nieuwe medicijnen, die gebaseerd zijn op zogeheten antistoffe­n, ook werkzaam zijn tegen migraine. Antistoffe­n zijn eiwitten die een rol spelen bij de afweer. De twee medicijnen heten fremanezum­ab en erenumab.

Voor het onderzoek naar fremanezum­ab werden 995 personen met migraine onderzocht. Zij werden in drie vergelijkb­are groepen verdeeld. Alle deelnemers kregen één keer per maand een injectie toegediend. Eén groep kreeg iedere maand fremanezum­ab, één groep kreeg enkel placebo-injecties en de derde groep kreeg 1 keer per 3 maanden fremanezum­ab en de overige maanden placebo. Na de eerste injectie werd gedurende zes maanden bijgehoude­n hoeveel last de deelnemers hadden van hun migraine. In groepen 1 en 3 daalde het gemiddelde aantal hoofdpijnd­agen met respectiev­elijk 4,3 en 4,6 dagen. In de placebogro­ep had men gemiddeld 2,5 dag minder hoofdpijn. Het onderzoek voor erenumab had een vergelijkb­are opzet, waarbij men vaststelde dat het aantal hoofdpijnd­agen afnam naarmate de dosis van het toegediend­e medicijn toenam. De onderzoeke­rs concludere­n dat beide medicijnen een rol kunnen spelen in de behandelin­g van migraine en dat beide het aantal hoofdpijnd­agen kunnen halveren.

Deze goed opgezette studies, gefinancie­rd door Amgen en Novartis, focusten helaas niet op migraine die niet reageert op bestaande anti-migraineme­dicijnen. Het zou interessan­t zijn om nieuwe middelen bij voorkeur te testen bij personen die veel last hebben van migraine en die niet geholpen worden met klassieke medicatie. Helaas werd deze groep bij voorbaat uitgeslote­n in deze studies.

Hoe dan ook is het vandaag niet duidelijk of en wanneer de nieuwe middelen op de markt komen. Er is waarschijn­lijk eerst meer onderzoek nodig naar veiligheid van effecten op lange termijn. Van behandelin­gen met antistoffe­n (ook gebruikt in nieuwe kankerther­apieën) is bekend dat ze zeer duur zijn voor de patiënt.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium