Het Belang van Limburg

Speel voor de eer van de president

- Van onze verslaggev­er Jürgen GERIL in Glasgow

Toeval? Celtic-Anderlecht is voor Roger Vanden Stock de tweehonder­dste Europese match als voorzitter van Anderlecht. Maar heel binnenkort staat de preses voor één van de moeilijkst­e beslissing­en uit zijn carrière. Verkoopt hij zijn club na 21 seizoenen als voorzitter? Zo ja, aan wie? Zo ja, echt álle aandelen?

Het plan Hein

Gisterenmo­rgen op de luchthaven leek Vanden Stock alvast in gedachten verzonken. Met nog één speeldag te gaan heeft Anderlecht in deze Champions League 0 op 15 en maakte het één schamele goal. Zelfs tegen een Europese middenmote­r als Celtic werd thuis met 0-3 verloren. Verkoop je de club dan niet beter aan iemand die het budget van 45 miljoen drastisch kan optrekken? “Met 0 op 18 maak je geen goeie beurt, hé”, oordeelt ook middenveld­er Sven Kums. “We zitten in een moeilijke poule, maar thuis tegen Celtic gaven we te makkelijk goals weg. Dit wordt echt onze laatste kans om iets te pakken.” Bij paars-wit wordt over kwalificat­ie zelfs niet meer gesproken. Het zou dan ook één van de grootste voetbalwon­deren ooit zijn als Anderlecht hier met drie goals verschil wint. “Dromen mag, maar enig realisme is ook nodig”, zegt trainer Hein Vanhaezebr­ouck. “Met drie goals verschil Hein VANHAEZEBR­OUCK

coach Anderlecht winnen is ons doel niet, want dat geloven mijn spelers toch niet. We proberen gewoon een goed resultaat neer te zetten en zien wel waar we stranden. Een puntje zou geweldig zijn, winst buitengewo­on.” Toch vermoeden we dat Hein een plan heeft. Toen hij met AA Gent in de Champions League thuis met 2-3 verloor van Wolfsburg, sprak Vanhaezebr­ouck voor de terugmatch zijn kleedkamer toe. Gasten, met jullie is het onmogelijk om Wolfsburg nog uit te schakelen. Zo prikkelde hij zijn spelers om het tegendeel te bewijzen en het lukte nog bijna ook. Doet hij dat nu ook bij Anderlecht? “Weet je: hier gaan we echt alle geluk van de wereld moeten hebben”, zegt de coach. “We zullen zelf honderd procent efficiënt moeten zijn en tegelijker­tijd hopen dat we overeind blijven. Zo voorspel ik nu al hoe deze wed- strijd zal beginnen. Vanaf de aftrap worden we overspoeld door lawaai, Celtic zal vliegen als hel. Als we dat overleven, kunnen we misschien het evenwicht herstellen. De timing van onze goals is niet eens belangrijk, als het al lukt om te scoren. Zelfs al tref je pas raak na de rust, dan nog kan er veel. Trouwens, als we vanaf de start vol in de aanval gaan, riskeren we een snelle tegengoal en wordt het nog moeilijker.”

Met drie goals verschil winnen is ons doel niet, want dat geloven mijn spelers toch niet. We proberen gewoon een goed resultaat neer te zetten

Vervroegd pensioen

Toch lijkt het ons beter om Roger Vanden Stock niet nog extra stress te bezorgen. Het feit dat operatione­el manager Jo Van Biesbroeck – tegen zijn gewoonte in – niet meereisde naar Glasgow om zich over het verkoopsdo­ssier te buigen, toont dat de zaak de ontknoping nadert. Neen, Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck hoeven niet per se te verdwijnen als er nieuwe eigenaars komen. De kans is zelfs reëel dat ze ook dan nog even de functie van (ere-)voorzitter en manager zullen bekleden, maar zelf zijn ze daar niet helemaal zeker van. “Wie weet stop ik wel vroeger dan in 2020”, grapt Van Holsbeeck. Een vroegtijdi­g pensioen? Zijn vrouw Esmeralda, die meereisde naar Schotland, zou daar wellicht niet rouwig om zijn. Daarom: probeer het Europese toneel toch maar met een knal te verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium