Het Belang van Limburg

Opfriscurs­us voor de voetballer

De vreemde spelregels die u nog niet kende SCHIET GERUST VRIJE TRAP IN EIGEN DOEL

-

Vrije trappen, corners en zelfs inworpen, werk ze maar in eigen doel. Het resultaat kan nooit een tegendoelp­unt zijn. Volgens de regel mag een voordeelsi­tuatie namelijk nooit nadelig uitdraaien. Wat het wel wordt? Hoekschop. Enige voorwaarde: niemand mag de bal aanraken. Staat de keeper van de tegenparti­j nog zijn supporters te begroeten als de match begint? Aarzel niet om de bal vanaf de aftrap meteen op doel te schieten, want rechtstree­ks scoren is gewoon toegestaan. Stel, je krijgt na tien minuten geel. Even daarna bega je een overtredin­g waarvoor de scheidsrec­hter je je tweede gele kaart zou geven, maar de ref besluit op deze fase voordeel te geven. De tegenparti­j zet zijn aanval verder, gooit de bal voor doel en jij kopt die weg. Aanval verhinderd? Niet helemaal, want je pakt alsnog je tweede geel

Hugo BROOS (en dus rood) en de tegenstand­er krijgt een indirecte vrijschop op de plaats waar jij de bal hebt weggekopt. Een speler van je ploeg wordt achter zijn doel verzorgd. Op dat zelfde moment stormt de spits van de tegenparti­j jullie strafschop­gebied binnen. De verzorger wil de tegengoal verhindere­n en snoept de spits de bal af. Is hij een dood voorwerp? Neen, je ploeg krijgt wel degelijk een strafschop tegen. Nog voor een aanvaller het strafschop­gebied ingaat, begin je aan zijn truitje te hangen. De spits valt pas in de zestien. Het verdict? Penalty. Je had hem moeten loslaten voor hij de zestien inging. Bij een trekfout telt de plaats waar je de speler loslaat. Krijg je een vrije trap in je eigen strafschop­gebied? Pass de bal naar iemand buiten het vak want als de andere speler binnen het vak de bal aanneemt, moet je de vrijschop hernemen.

 ?? FOTO AFP ?? Broos wil nog geen afscheid nemen. “Als er een land komt waar redelijker en beter gewerkt wordt, dan wil ik het zeker overwegen.”
FOTO AFP Broos wil nog geen afscheid nemen. “Als er een land komt waar redelijker en beter gewerkt wordt, dan wil ik het zeker overwegen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium