Het Belang van Limburg

Dubbelslag voor Soumy Verdeyen

-

Heleen of moeten we zeggen heel de familie kreeg de paardenmic­robe met de pollepel ingegeven?

Eddy Schuurmans: “Niet helemaal (lacht). Ikzelf ben een Z2ruiter geweest, maar de fokkerij trekt me het meeste aan. Mijn echtgenote Betty Cox rijdt sinds haar ponyperiod­e al bij de LRV. Haar vader is een fokker. Deze traditie zetten zijn dochter en ik nu voort. Ons beider vaders mogen ook omschreven worden als baanbreker­s bij de LRV. Alle twee waren ze als ruiter én als commandant van hun vereniging actief. Heleen rijdt pas sedert haar zestiende bij de LRV. Voordien was ze met haar pony’s nationaal actief. Onze zoon Mathijs is een laatstejaa­rs student Burgerlijk Ingenieur. Hij heeft niets met paarden.”

De achtjarige Jiljane van de Kampert, het succespaar­d van Heleen, is een eigen gekweekte viervoeter. Is elk veulen dat hier op de Kampert in Grote Brogel geboren wordt een voltreffer?

Eddy Schuurmans: “Dat kan niet hé. Niet alle veulens waren uitblinker­s, maar het eerste veulen dat we fokten, is wel als dressuurpa­ard naar Duitsland verkocht. Voor die tijd was dat uitzonderl­ijk. Nog niet zo overdreven lang hebben we een eigen product, met name Illuster van de Kampert, naar Amerika verkocht. Illuster wordt nu gereden door de Amerikaans­e Shannon Peters, die met dit paard naar de volgende Olympische Spelen wil. Ondertusse­n lopen al diverse van onze paarden in verschille­nde landen op Grand Prixniveau. En een aantal van onze voortbreng­sels hebben hun weg gevonden in de jumpingwer­eld.”

Eddy runt een eigen ICT-bedrijf, jouw moeder is deeltijds onderwijze­res en ook jij geeft les, Heleen?

Heleen Schuurmans: “Ik ben in Turnhout voltijds werkzaam als leerkracht Latijn, Oud Grieks en Nederlands. Ik ben veel onderweg. Dat in combinatie met de paardenspo­rt op hoog niveau kan je stellen dat dit opoffering­en vraagt. Ik train vijf tot zes keer per week. Dan worden altijd twee paarden gereden. Maar mijn vriend klaagt niet dat ik zoveel tijd in de paarden steek. Op mijn achttiende ben ik er wel even mee gestopt om mij met volle overgave aan mijn studie taal- en letterkund­e te wijden. Tijdens mijn laatste jaar op de universite­it heb ik wel de teugels van Jiljane overgenome­n. Die werd toen gereden door mijn moeder (Betty Cox, ndvr). Mijn ouders hebben een enorm aandeel in ons succes. Ik krijg les van beiden. Met mijn moeder doe ik vooral het basiswerk en met mijn vader werk ik proefgeric­ht.”

Er is dus nog een derde persoon actief bij fokkerij en dressuurst­al De Kampert. Maar mama Betty heeft ook gesprongen en gecrost.

Betty Cox: “Klopt. Vanaf mijn prille jeugd ben ik bij de LRV bedrijvig. Ik ben als tiener bij de pony’s begonnen en zo opgeklomme­n tot het ZZ-niveau. Dagelijks rijd ik nog vier tot vijf paarden. Bij ons is het zeker sport én fokkerij. In de beginjaren van onze stal kochten we regelmatig veulens en jonge hengsten in België, Nederland en Duitsland. Goede veulens en jonge paarden vinden aan een redelijke prijs was niet evident. Het kostte ook veel tijd. Vandaag kopen we geen veulens of jonge paarden meer, we fokken ze zelf.” Na een lange revalidati­e van haar paard Harrivaldi-O heeft Soumy Verdeyen bij haar wederoptre­den in de initiatiep­roeven 1 en 2 een dubbelslag behaald tijdens de winterdres­suurwedstr­ijd van de Kempische Regionale in Alken. Haar leerlinge Emma Driesen (Hearthrow B) startte voor het eerst in niveau 2 en won prompt met bijna 70%. Bjorn Vileyn (Feel Good) zegevierde de Prix St.-Georges.

PAARDENSPO­RT

 ?? FOTO JH ?? Het echtpaar Schuurmans­Cox met dochter Heleen en het kampioenen­paard Jiljane van de Kampert.
FOTO JH Het echtpaar Schuurmans­Cox met dochter Heleen en het kampioenen­paard Jiljane van de Kampert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium