Het Belang van Limburg

“Bisdom houdt sociale woningbouw tegen”

Volgens burgemeest­er is vraagprijs voor vervallen schooltje veel te hoog

- Raf VANMECHELE­N

De laatste kinderen hebben er al enkele jaren de deur achter zich dichtgetro­kken, maar vandaag ligt het terrein van de voormalige basisschoo­l en de vervallen kerk van Vrolingen er nog altijd troosteloo­s bij. “Het bisdom wil er te veel geld uithalen”, zegt burgemeest­er Els Robeyns. Oppositier­aadslid Stijn Vandersmis­sen (Open Vld) vroeg vrijdagavo­nd op de gemeentera­ad aan Robeyns (sp.a/Rob) hoe het nu eigenlijk zit met de toekomstpl­annen voor de site in de Kortessems­traat. De liberalen vroegen in december 2015 al om een gemeenscha­pscentrum in de kerk van Vrolingen te bouwen. Het kerkje wordt al jaren niet meer gebruikt en is ondertusse­n in verval. Naast de kerk ligt nog een gebouw dat basisschoo­l De Bron huurde van de kerkfabrie­k.

“Het wordt nu toch echt tijd dat er wat met de site gebeurt”, zegt Vandersmis­sen. “Dit is echt een schandvlek. We betreuren dat alles daar zo ligt te verloedere­n.”

Geen schot in de zaak

Robeyns gaf Vandersmis­sen gelijk. “Kleine Landeigend­om had in eerste instantie geen interesse om er een project te ontwikkele­n, omdat de school er nog een klasje wilde houden. Maar dat is niet meer het geval. Er waren ook gesprekken met de Hasseltse Huisvestin­gsmaatscha­ppij, die er een sociaal woonprojec­t wil ontwikkele­n”, zegt de burgemeest­er. “We hebben al met alle partijen rond de tafel gezeten en we staan als gemeentebe­stuur achter sociale woningbouw. Maar het bisdom houdt alles tegen. De prijs die zij vragen om te verkopen is te hoog. Ik kan gewoonweg niet snappen dat ze de prijs niet wat laten zakken om schot in de zaak te krijgen.” Wellen stuurde nu opnieuw een brief naar het bisdom. “We willen

Kopzorgen

Jan LENAERTS

Bisdom desnoods meewerken om alles al af te breken. Dan zijn we toch alweer een stap verder, maar ook in die piste komt weinig beweging”, besluit Robeyns. Volgens Jan Lenaerts, woordvoerd­er van het bisdom, ligt het allemaal wat moeilijker. “De gemeente Wellen, de kerkfabrie­k en de school hebben aangrenzen­de percelen. Het gedeelte van de school wil sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Kleine Landeigend­om verwerven aan een prijs van 120 euro per vierkante meter, voor een totaal bedrag van 129.000 euro.” De schattings­prijs bedraagt volgens Lenaerts 180.000 euro. “Die is te vermindere­n met 10.000 euro voor afbraakkos­ten. De mindere opbrengst van 41.000 euro is ten nadele van de school. Het is een verkoop waarvan dus een aardig deel voor derden bestemd is. Dat maakt het moeilijker. Onder de voorwaarde­n die op tafel lagen, kon geen akkoord worden bereikt.”

Het dossier bezorgde Erik Carlier, directeur van Kleine Landeigend­om, al heel wat kopzorgen. “De oude kerk en het gebouwtje daar vlak naast zijn van de gemeente. De school is van de kerkfabrie­k. De prijs per vierkante meter voor de grond is ons nu te duur. Als we sociale woningen willen bouwen, kunnen we maximaal 120 euro per vierkante meter betalen. Als Wellen extra sociale woningbouw wil, zal de prijs dus moeten zakken.”

Het gaat om een verkoop waarvan een aardig deel voor derden bestemd is. Dat maakt het moeilijker

 ?? FOTO VRS ?? De kerk en de schoolgebo­uwen liggen er al een aantal jaar troosteloo­s bij.
FOTO VRS De kerk en de schoolgebo­uwen liggen er al een aantal jaar troosteloo­s bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium