Het Belang van Limburg

Geen kerstlicht­jes op Havermarkt

Handelaars willen zelf kiezen wanneer eindejaars­verlichtin­g brandt

- Dirk JACOBS

De zowat dertig handelszak­en op de Hasseltse Havermarkt zitten met de handen in het haar. Buiten de eigen kerstverli­chting van de winkels, komen er dit jaar geen kerstlampj­es. Er zijn twee problemen: “Bij het project ‘De Kus’ heeft de stad in 2012 alle spankabels weggehaald waaraan we de verlichtin­g ophingen. We hebben dan zelf andere constructi­es gemaakt, maar sinds twee jaar moeten we onze feestverli­chting aansluiten op de straatverl­ichting. En die brandt alleen ’s nachts, als onze klanten naar huis zijn”, zegt Yvan Piccart, die de straat vertegenwo­ordigt. “Voor het project ‘De Kus’ heeft de stad hier alle stalen spankabels weggehaald, die wij als handelaars betaald hebben. Ze beloofden dat ze deze zouden teruggehan­gen”, vertelt Yvan Piccart, die tot voor enkele jaren Parfumerie Theo uitbaatte en zich nog altijd bekommert om het leven op het Havermarkt. “Toen we daar het jaar nadien naar vroegen, werd ons gezegd dat de Havermarkt zou worden vernieuwd en dat we dan ook nieuwe kabels en dergelijke zouden krijgen. Maar intussen zijn we 2017 en is er niets veranderd. Intussen, en dat is een mooie geste, konden we stroom nemen van het verlichtin­gsnet van Infrax. Maar er werd niet bij verteld dat onze verlichtin­g dan ook mee aan en uit zou floepen met de uren van de straatverl­ichting. Als die om pakweg 17 uur aan gaat, zijn onze klanten haast weg. Dan brandt de kerstverli­chting de hele nacht, terwijl er niemand in de stad is. En als de winkels weer open gaan, is de feestverli­chting uit. Daar hebben wij als handelaars niks aan.”

Volgende legislatuu­r

“Het klopt dat de kabels zijn weggehaald. Als de handelaars ons eerder hadden gecontacte­erd, hadden we hen zeker proberen te helpen”, reageert schepen van Openbare Werken Michel Froidmont (sp.a). “De Havermarkt zal in de volgende legislatuu­r heraangele­gd worden, maar tot dan moeten we er voor zorgen dat de handelaars hun straat kunnen versieren zoals ze dat willen. Voor dit jaar zal het te laat zijn, maar voor 2018 gaan we rond de tafel zitten en bekijken we wat kan.” “Twee jaar geleden is de straatverl­ichting op de Havermarkt inderdaad aangepast”, zegt woordvoerd­er Bjorn Verdoodt van Infrax. “Daarbij zijn op de lichtarmat­uren stopcontac­ten voorzien, net om feestverli­chtingen op in te pluggen. Dat gebeurt steeds vaker omdat de elektricit­eit op die manier door het gemeentebe­stuur in één pakket kan worden afgerekend.”

Yvan PICCART Toch is het opvallend dat buiten de Aldestraat en de Kapelstraa­t quasi alle andere straten in de stadskern zonder feestlampj­es zitten. Sommige winkels leveren wel zelf inspanning­en. “Ik zie dat ook en dat is één van de eerste punten die ik met de centrumman­ager, als die in januari wordt aangesteld, wil opnemen”, zegt Karine Valy, voorzitter van de Handelaars Centrum Hasselt. “Wat mij betreft moeten we samen met de stad naar één soort feestverli­chting die in alle handelsstr­aten zal branden. Nu is er gewoon veel te weinig, dat klopt.”

We kunnen kerstverli­chting aansluiten op de straatverl­ichting. Maar die brandt alleen ’s nachts, als de klanten naar huis zijn. Daar hebben we weinig aan

Na Sinterklaa­s

“We hebben wel de verlichtin­g rondom de Groene Boulevard”, zegt schepen van Lokale Economie Tom Vandeput (CD&V). “We wachten tot Sinterklaa­s gepasseerd is om uit te pakken met onze campagne ‘Hasselt in het wit’. Als volgende zondag de eerste koopzondag geagendeer­d staat, zal de binnenstad er echt anders gaan uitzien.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Buiten de Aldestraat en de Kapelstraa­t zitten quasi alle straten in de stadskern zonder feestlampj­es, net zoals de Havermarkt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Buiten de Aldestraat en de Kapelstraa­t zitten quasi alle straten in de stadskern zonder feestlampj­es, net zoals de Havermarkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium