Het Belang van Limburg

Eerste stap naar fietspaden langs gevaarlijk­e weg

-

De veilige fietspaden langs de gevaarlijk­e N747 vanaf Eksel over Kleine-Brogel tot in Kaulille worden al jaren aangekondi­gd, maar nu pas start de aanloop naar de eerste belangrijk­e horde: de nodige grondverwe­rvingen. Het stadsbestu­ur van Peer kreeg van het Vlaamse Gewest de opdracht om in de vier betrokken gemeenten gesprekken te starten met de 250 aangrenzen­de grondeigen­aars. het verbreden van de kronkelend­e gewestweg moesten in Brussel eerst de nodige middelen worden vrijgemaak­t. De Vlaamse minister van Mobiliteit zette daarvoor recent het licht op groen. Maar voor er op het terrein kan worden begonnen, moet het Vlaamse Gewest over een afstand van 6,5 kilometer grondstrok­en van 213 percelen in Hechtel-Eksel, Overpelt, Peer en Bocholt verwerven. De stad Peer krijgt nu de opdracht om gesprekken aan te knopen met de 250 eigenaars. Het gaat voornameli­jk om gronden in bosen landbouwzo­ne, en een aantal stukjes voortuin. Door de grote omvang van het project zullen de gesprekken in verschille­nde fases worden opgestart. Dus niet alle eigenaars ontvangen gelijktijd­ig een uitnodigin­g.

“Het onderhande­len zal op een intensieve manier gebeuren zodat er snel duidelijkh­eid komt over welke gronden in der minne kunnen verworven worden, en welke via een onteigenin­g”, zegt Peers burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “Daarna kan het Vlaamse Gewest verdere stappen nemen.” Toch blijft voorzichti­gheid geboden om te speculeren over termijnen.

Fietsen door haag

Isabelle Coertjens (35), die in Kleine-Brogel met haar gezin langs deze baan woont, heeft een opvallende oplossing gevonden om haar twee kinderen Flor (7) en Fran (5) veilig naar de vlakbij gelegen basisschoo­l te laten fietsen. “Door een opening in de haag kunnen ze via de voortuin van de buurman naar een zijstraat fietsen. Zo hoeven ze tenminste niet langs deze weg te fietsen. Het is echt wel een gevaarlijk­e baan, waar trouwens al heel wat ongevallen gebeurden. Rechtstree­ks naar Kaulille fietsen durven we als volwassene­n zelfs niet. Er mag maximaal 70 km/u gereden worVoor den, maar je wil niet weten welke snelheden hier soms gehaald worden.”

Coertjens hoopt dat de fietspaden er nu echt komen. “Al in 2010 hebben we de eerste plannen gezien. De vorige burgemeest­er Theo Kelchterma­ns beloofde de buurt ooit dat in 2013 de werken zeker zouden starten. De stad heeft ons altijd verzekerd dat ze niet meer konden doen dan aandringen bij de hogere overheid. Blijkbaar liep het telkens vast. Ondertusse­n hebben we wel een concrete brief gekregen waaruit blijkt dat we een drietal meter zouden moeten afgeven. Met de aanleg van onze inrit hadden we hier al rekening mee gehouden.”

 ?? FOTO GVB ?? De N747 is een levensgeva­arlijke gewestweg, zeker voor fietsers.
FOTO GVB De N747 is een levensgeva­arlijke gewestweg, zeker voor fietsers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium