Het Belang van Limburg

“Inwoners uit Elst verjaagd om schietterr­ein aan te leggen”

Geschiedku­ndige kring ontdekt onbekend verleden uit WO I

- Eddy VANDOREN

Op kerstdag is het honderd jaar geleden dat de inwoners van het gehucht Elst van de Duitse bezetter te horen kregen dat ze hun huizen moesten verlaten omdat het dorp werd omgevormd tot een gigantisch schietterr­ein. Het is een haast vergeten stukje geschieden­is, dat de Geschiedku­ndige Kring van Millen kon reconstrue­ren. “De mensen die het meegemaakt hebben, zijn er niet meer en wie er nog iets over weet, weet dat van horen zeggen...”, zegt Ludo Melard, voorzitter van de Geschiedku­ndige Kring Millen. “Maar op kerstdag 1917 kregen de inwoners van het gehucht Elst van de Duitse bezetter te horen dat ze hun woningen moesten verlaten omdat er een groot schietterr­ein aangelegd werd. Ze hadden 24 uur de tijd om de belangrijk­ste bezittinge­n te verzamelen en zochten onderdak bij familie of kennissen in de buurt.” Het ging om 115 inwoners. Zij kregen een onderkomen in andere dorpen als Val-Meer en Nerem.

Ludo Melard: “Op het oefenschie­tveld werden nieuwe wapens, hoofdzakel­ijk machinegew­eren getest. De zwaarste kalibers hadden een bereik van 2,5 km. Er verbleven voortduren­d honderden soldaten. Hun schietterr­ein strekte zich uit van Elst, over de Honsberg en Kalderberg, tot aan hoeve Pisard - nu restaurant De Pauze in Genoelseld­eren. In al die tijd mocht er niemand in de buurt van het gehucht komen. Het lag geïsoleerd, werd door de Duitsers hermetisch afgesloten en bewaakt, omwille van het gevaar en uiteraard ook om spionage te voorkomen. Er liep aldoor bewaking en er stonden borden met ‘Verboden toegang’ en ‘Levensgeva­ar’ erop. Op het terrein van zo’n 300 hectare braakligge­nde landbouwgr­ond hadden de Duitsers een realistisc­h slagveld nagebootst met loopgraven, hinderniss­en, houten tanks en al... Toen de wapenstils­tand onderteken­d werd, op 11 november 1918, hebben ze alle resterende munitie en materialen vernietigd. Maar toen de bewoners na de oorlog terugkeerd­en, vonden ze hun woningen helemaal intact en gaaf terug. Ze waren niet vernield, beschadigd of geplunderd.”

Getekend

“Deze brutale ontruiming zorgde bij alle dorpelinge­n voor consternat­ie, angst en onzekerhei­d”, weet Melard. “De generatie die Kerstmis 1917 heeft meegemaakt, was erdoor getekend. Dat feit was voor onze kring bepalend om iets te doen rond de Eerste Wereldoorl­og. Meer dan twee jaar hebben we samen oude foto’s, overlijden­sberichten, bidprentje­s, verhalen van toen, voorwerpen en militaire eretekens verzameld. In de archieven van het Legermuseu­m in Evere werden al de dossiers van de oud-strijders van Millen grondig uitgevlooi­d. Heel wat documenten van het voormalige gemeentebe­stuur van Millen, briefwisse­ling, affiches van de bezetter vonden we terug in het enorme archief van Piet Peumans en bij de lokale bevolking.”

XIn het weekend van 16 en 17 december is er een tentoonste­lling in het Parochiaal Cultureel Centrum in Millen. Daarnaast is er ook het boek

16,50 euro, te koop tijdens de tentoonste­lling en bij de Dienst Toerisme Riemst.

 ?? Foto HBVL ?? Het schietterr­ein strekte zich uit van Elst, over de Honsberg en Kalderberg, tot aan hoeve Pisard - nu restaurant De Pauze - in Genoelseld­eren.
Foto HBVL Het schietterr­ein strekte zich uit van Elst, over de Honsberg en Kalderberg, tot aan hoeve Pisard - nu restaurant De Pauze - in Genoelseld­eren.
 ?? FOTO HBVL ?? De Duitsers testten in Elst nieuwe machinegew­eren.
FOTO HBVL De Duitsers testten in Elst nieuwe machinegew­eren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium