Het Belang van Limburg

“Vanderstee­n? Een van de allergroot­sten”

Scenarist Yann en tekenaar Gerben brengen hommage aan Suske en Wiske

- Jan BEX

Voor het eerst in 72 jaar beleven Suske, Wiske, Sidonie, Lambik en Jerom een volwaardig avontuur dat niet uit de koker komt van een Vlaamse stripauteu­r. En weet u wat? Hij is goed, deze Sus en Wis van Nederlande­r Gerben Valkema en Fransman Yann. Het plezier spat ervan af bij deze spielerei op klassieker ‘De Dolle Musketiers’: Jerom trekt zijn berenvel opnieuw aan en zal zowaar zijn lief uit de prehistori­e terugzien. ‘Cromimi’ ligt morgen in de winkel. Het is al jaren een trend in stripland. En het is een blijver. De stripindus­trie focust niet meer zozeer op reeksen, maar op personages. En al zijn de oplages lang niet meer zo torenhoog als in de jaren zeventig en tachtig, Suske en Wiske kent werkelijk iedereen in de Lage Landen. Zodus heeft Standaard Uitgeverij naast bestseller Amoras, een spin-off met een meer volwassen verhaallij­n, een hommageree­ks opgezet. “Concept? Een keer per jaar een album door wisselende auteurs, met een boon voor Sus en Wis, laten maken”, zegt uitgever Toon Horsten. Het doet denken aan het succesvoll­e ‘Robbedoes door…’ Dat verkoopt vaak beter dan hoofdreeks ‘Robbedoes en Kwabbernoo­t’. Standaard Uitgeverij verwacht er in elk geval iets van: de oplage is even hoog als een reguliere Suske en Wiske. En dat is nog altijd meer dan 100.000 exemplaren.

Primeur

Topscenari­st Yann Le Pennetier (63), een Fransman die al 33 jaar in Brussel woont, en toptalent Gerben Valkema (37) met zijn zeer levendige stijl hebben de primeur gekregen voor deze tributezij­reeks. “Het heeft naar verluidt lang geduurd eer ze een tekenaar vonden voor mijn scenario”, vertelt Yann. “Wat ik gezien heb, was nogal voorspelba­ar. Tot ze me proefpagin­a’s van Gerben lieten zien. Die moest het zijn.” “De uitgeverij heeft me daarop uitgenodig­d in Antwerpen”, herinnert Gerben Valkema zich: “Ga rustig zitten, Gerben. We hebben een Suske en Wiske-scenario van Yann en we willen dat jij het tekent. Kippenvel, man. Kijk, nu ik eraan terugdenk, krijg ik opnieuw kippenvel. Ik gloeide helemaal. Ik denk dat ik naar Haarlem teruggezwe­efd ben.”

Fun

Het zouden vader en zoon kunnen zijn, zoveel plezier hebben Yann en Gerben, hier in de schaduw van de iguanodons van het Koninklijk Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel waar zich een sleutelscè­ne van hun verhaal afspeelt. “Dat plezier was er ook tijdens het maken van ‘Cromimi’”, knikt Gerben. “Van- af e-mail één tussen ons was het makkelijk. Viel de stress ook weg. Wat een scenario van Yann! En wat een pret om dat te mogen tekenen.”

Dat Nederlande­rs vertrouwd zijn met Vanderstee­n weten we, maar dat Yann, voluit Yann Le Pennetier, een in Marseille geboren en getogen Fransman, ook Vanderstee­n in zijn leesgenen heeft, verrast. “Mijn eerste Bob et Bobettes heb ik in 1966 gelezen. Er waren vijf albums uit waarbij Lambik een soort Marseille-Frans sprak. Enorm goed vertaald. Ik was twaalf en verslond die verhalen. De eerste veertig in het Frans waren overigens allemáál goed vertaald. Tot plots de vertalinge­n op niets meer trokken. Ineens waren ze niet meer interessan­t, niet meer plezant. Ik las ze niet meer. Maar de oude, die van Vanderstee­n, die kunnen niet kapot. Vanderstee­n is voor mij een van de allergroot­sten. Die hoort thuis in de rij van Hergé, Franquin, Morris, Peyo en Carl Barks.”

Goesting in nr 2

En wat nu? “Mijn tweede scenario ligt al klaar”, zegt Yann. “Ik zou er zo graag nog een willen maken, maar we vernemen voorlopig niets.” Gerben en Yann vallen elkaar met enig gevoel voor acteren snikkend in de armen. Jammer voor hen. De hommage aan Suske en Wiske van volgend jaar zal gemaakt worden door Steven Dupré op een scenario van Conz.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Gerben Valkema en Yann Le Pennetier.
FOTO GUY PUTTEMANS Gerben Valkema en Yann Le Pennetier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium