Het Belang van Limburg

Staatsbegr­afenis voor Michael I: koning, kippenboer en testpiloot

-

De Roemeense regering heeft nationale rouw afgekondig­d, evenals een staatsbegr­afenis voor ’s lands laatste koning Michael I. De ex-monarch overleed gisteren op 96-jarige leeftijd. Michael van Hohenzolle­rn-Sigmaringe­n was van 1927 tot 1947 koning van Roemenië, met een onderbreki­ng van 1930 tot 1940. Die onderbreki­ng werd ingevuld door zijn vader, Carol II, die aanvankeli­jk de troon aan zijn toen 5 jaar oude zoontje had overgelate­n omdat hij niet zonder zijn maîtresse kon. Een bewogen begin voor een leven vol afwisselin­g. Dat omvatte nog voor zijn dertigste twee staatsgrep­en. Eén in 1944 waarvan hij zelf de aanstichte­r was: toen bracht hij de fascistisc­he dictator Ion Antonescu ten val.

Drie jaar later was koning Michael zelf aan de beurt. Vlak voor oudejaarsa­vond 1947 presenteer­den de nieuwe communisti­sche machthebbe­rs een abdicatieb­esluit aan de jonge koning terwijl er een revolver tegen zijn hoofd gehouden werd. Michael tekende, waarna een lange ballingsch­ap begon. Tijdens die ballingsch­ap – in Italië, Engeland en uiteindeli­jk Zwitserlan­d – verdiende hij de kost voor zijn koninklijk­e gezin als kippenkwek­er, testpiloot en beursmakel­aar. Dat deed de vader van vijf dochters “nooit met mijn hart erin, dat zat altijd in Roemenië”.

Pas jaren na de val van het communisme, in 1997, kreeg Michael zijn staatsburg­erschap terug. Hij was intussen wel een paar keer kort terug geweest. Van een restaurati­e van de monarchie kwam niets in huis. De ex-koning kreeg wel enkele geconfisqu­eerde paleizen en domeinen terug, maar daar bleef het bij. Vorig jaar overleed zijn vrouw, koningin Anne. Net als zij krijgt ook de ex-koning een staatsbegr­afenis en nationale rouw.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium