Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers helpen motorbende­s aan te pakken

Limburgs proefproje­ct moet georganise­erde misdaad in België aanpakken

- Caroline VANDENREYT/Nancy VANDEBROEK

Burgemeest­ers, bedienden van de burgerlijk­e stand, milieuambt­enaren en hun gemeenteli­jke collega’s zullen vanaf nu ingeschake­ld worden om de georganise­erde misdaad in Limburg te bestrijden. Het proefproje­ct loopt twee jaar, ook Antwerpen en Namen starten vanaf januari. Vooral de (toenemende) motorbende­s en cannabispl­antages worden geviseerd in deze provincie. “Want burgemeest­ers kunnen heel wat doen wanneer dekmantels van criminele activiteit­en zich in hun gemeente vestigen”, zeggen minister Jan Jambon en gouverneur Herman Reynders. Criminele bendes verplaatse­n hun activiteit­en vlot naar onze provincie nu ze in Nederland en Duitsland steeds strenger vervolgd worden. “Grensovers­chrijdende criminalit­eit is hier een groot probleem”, beaamt gouverneur Herman Reynders. Zelfs de iets meer onschuldig ogende - maar daarom niet minder criminele misdrijven als illegale massagesal­ons. “Zo kreeg ik onlangs nog een aanvraag vanuit Nederland. Die man wist heel goed dat je hier die vergunning niet nodig hebt, in Nederland dus wel”, zegt burgemeest­er Jo Brouns van Kinrooi. Het massagesal­on was bedoeld voor happy endings, lees: prostituti­e.

Stinken

“Bij criminalit­eit heb je uiteraard het strafrecht­elijk luik, het gerecht dat in actie komt. Maar ook burgemeest­ers en gemeenten hebben heel wat mogelijkhe­den wanneer criminelen of dekmantels van dat soort activiteit­en zich vestigen in hun gemeente. Alleen is het natuurlijk essentieel dat ze over de juiste info beschikken en dat die ook tussen gemeenten

Rwordt uitgewisse­ld. Bijvoorbee­ld als een burgemeest­er of ambtenaar argwanend is over een af andere vergunning­saanvraag of als vastgoed volop wordt opgekocht: stinkt er iets, wat weten we over die persoon of dat bedrijf? Vandaag trappen we dan ook ARIEC af: het arrondisse­menteel informatie­en expertisec­entrum”, aldus minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon.

Proefproje­ct

De mosterd hebben ze gehaald in Nederland (net als de motorbende­s en de drugshande­l weliswaar). Voor dit proefproje­ct zullen twee jaar lang drie experts - een criminoloo­g-coördinato­r, een juriste en iemand die de info verzamelt - in het provincieh­uis ARIEC bemannen en de gemeenten bijstaan. Niet alleen met advies of een duwtje in de richting van de juiste contacten, maar zeker ook door ‘flexteams’ uit te sturen. “Dat zijn controles die bestaan uit verschille­nde diensten: van sociale en economisch­e inspectie, de gemeenteli­jke milieudien­st, tot brandweer, de Vlaamse wooninspec­tie, Vreem-

Jo BROUNS burgemeest­er Kinrooi delingenza­ken en het voedselage­ntschap. Bestuurlij­ke controles, wel te verstaan. Onder het gezag van de burgemeest­er, met de bedoeling om de brandveili­gheid te controlere­n, vergunning­en, bouwvoorsc­hriften,... De politie gaat alleen mee om de controleur­s te beschermen.”

Het is expliciet niet de bedoeling om op zoek te gaan naar criminele activiteit­en, maar wel om een duidelijk beeld op de situatie te krijgen (en eventueel dus ‘bestuurlij­k’ in te grijpen door bijvoorbee­ld een uitbatings­vergunning in te trekken of niet toe te kennen). Als de controleur­s toch op strafbare feiten stoten, neemt het parket over.

Huisjesmel­kerij

Het is zeker ook een kwestie van de gemeenteli­jke diensten om alert te zijn. Jambon: “Want zij kunnen vaak als eerste ervaren dat er iets niet pluis is. Bijvoorbee­ld: op dat adres heb je wel heel regelmatig in- en uitschrijv­ingen. Wat kan wijzen op huisjesmel­kerij of mensenhand­el.”

De primeur van deze ‘bestuurlij­ke aanpak’ van prostituti­e, illegale praktijken in carwashes, koppelbaze­rij, motorbende­s,... is voor Limburg, in januari volgen Antwerpen en Namen. “Een weerbare overheid is een geïnformee­rde overheid”, noemt procureur Vermeiren het. Daarom volgde gisteren nog een tweede stap: Genk, Leopoldsbu­rg en Sint-Truiden tekenden een protocol, waardoor parket en gemeenten nu info mogen uitwissele­n. Vroeger moest het openbaar ministerie bijvoorbee­ld geregeld mondje dicht houden tegenover gemeenten. De rest van Limburg volgt de komende maanden.

Een Nederlands massagesal­on wilde naar hier komen voor een happy ending omdat een vergunning hier niet nodig is

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium