Het Belang van Limburg

Erkenning Jeruzalem bedreigt vrede

Onze analist: “Trumps meest dwaze beslissing”

- Roger HUISMAN

Nagenoeg heel de wereld reageerde afwijzend toen de Amerikaans­e president Donald Trump gisterenav­ond met een pennenstre­ek Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. “Dit is de doodskus voor het vredesproc­es in het Midden-Oosten”, zo omschreef de Palestijns­e vertegenwo­ordiger in Londen de beslissing. De beslissing van Trump dreigt tot nieuw geweld in de regio te leiden.

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteravon­d in het Witte Huis officieel bevestigd dat de Verenigde Staten Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Trump zei ook dat de VS hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zullen verhuizen. “Ik heb het ministerie van Buitenland­se Zaken de opdracht gegeven om de voorbereid­ingen voor die verhuizing meteen te treffen”, aldus de president. Nagenoeg heel de wereld reageerde afwijzend op de beslissing van Trump. “Dit is de doodskus” voor het vredesproc­es in het Midden-Oosten, zo omschreef de Palestijns­e vertegenwo­ordiger in Londen, Manuel Hassassian, de beslissing.

“Mijnheer Trump, Jeruzalem is de rode lijn van de moslims”, zei de Turkse president Erdogan die volgende week de Organisati­e voor Islamitisc­he Samenwerki­ng in Istanboel bijeenroep­t. De Palestijne­n kondigden drie “dagen van toorn” aan en de Arabische Liga belegt zaterdag een spoedverga­dering over de kwestie.

Twistappel

Jeruzalem is al jaren een twistappel tussen Joden en Palestijne­n. Het westen van de stad is de zetel van de Israëlisch­e regering terwijl de Palestijne­n het (bezette) OostJeruza­lem als zetel zien van hun toekomstig­e Palestijns­e staat. De status van Jeruzalem is na de Tweede Wereldoorl­og, bij de opdeling van Palestina in een Israëlisch en een Arabisch deel, nooit internatio­naal geregeld. Jeruzalem is een belangrijk­e stad voor de meer dan 3 miljard christenen. Christus stierf er en verrees later weer in de stad. Voor de ruim 1,6 miljard moslims was Jeruzalem met de Al Aqsa-moskee de bestemming van de profeet Mohammed van waar hij ten hemel steeg om God te spreken. Voor de Joden is de stad de plaats waar hun mythische tempel stond. Omdat de juiste locatie niet bepaald is, beschouwen de Joden het hele gebied van de Tempelberg, gelegen in Oost-Jeruzalem, als heilige grond. Zowel de Al Aqsa-moskee als de Tempelberg liggen op een kluitje bij elkaar.

Sedert de stichting van de Israëlisch­e staat heeft de Joodse regering stelselmat­ig heel Jeruzalem overgenome­n en de stad uitgebreid naar het noorden, oosten en zuiden door annexatie van Arabische gebieden die nooit tot het historisch­e Jeruzalem hadden behoord. Tot nu toe waren de meeste vredesonde­rhandelaar­s het erover eens dat de status van Jeruzalem alleen maar een onderdeel van een allesomvat­tend vredesakko­ord tussen Palestijne­n en Joden kan zijn. Trump zet deze consensus op de helling.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Betogers in Istanboel schreeuwen hun woede uit na de toespraak van president Trump.
FOTO EPA-EFE Betogers in Istanboel schreeuwen hun woede uit na de toespraak van president Trump.
 ?? FOTO REUTERS ?? President Trump toont het document waarmee hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël.
FOTO REUTERS President Trump toont het document waarmee hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium