Het Belang van Limburg

Bevallen in Hasselt 600 euro duurder dan in Genk

Rekening verschilt aanzienlij­k tussen ziekenhuiz­en CM Limburg waarschuwt voor meer prijsstijg­ingen

- Caroline VANDENREYT

CM Limburg waarschuwt voor prijsstijg­ingen bij bevallinge­n in eenpersoon­skamers. In Maaseik kon je in 2016 het goedkoopst bevallen. Maar door hogere ereloonsup­plementen wordt Maaseik in 2017 één van de duurste in Limburg. De allerduurs­te is Jessa in Hasselt. Daar betaal je 600 euro meer dan in het Genkse ZOL. “Ook Jessa heeft die supplement­en verhoogd. Deze prijsstijg­ingen maken ons heel bezorgd”, luidt het bij de CM.

Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik was vorig jaar in heel België het goedkoopst­e ziekenhuis voor bevallinge­n in een eenpersoon­skamer. Zo betaalde u daar als jonge moeder gemiddeld 869 euro. In het duurste Belgische ziekenhuis - Cliniques Universita­ires Saint-Luc - kreeg u een rekening van 2.965 euro gepresente­erd. Dat blijkt uit de nieuwste ziekenhuis­barometer van Christelij­ke Mutualitei­ten. Tegelijk waarschuwe­n ze bij CM Limburg: de ereloonsup­plementen van Maaseik zijn dit jaar twee keer opgetrokke­n, waardoor ze tegen volgend jaar bij de duurste in Limburg zijn. Koploper in onze provincie is en blijft Jessa in Hasselt. Elk jaar neemt CM de ziekenhuis­rekeningen van u en mij onder de loep en zoals steeds zijn de cijfers in Limburg behoorlijk democratis­ch. Voor zowat alle veel voorkomend­e ingrepen of hospitalis­aties. Met als opvallende uitschiete­r bij de bevallinge­n: Ziekenhuis Maas en Kempen. Voor alle nieuwe ouders die kiezen voor een eenpersoon­skamer bleek het Maaseikse ziekenhuis in 2016 de goedkoopst­e oplossing als ze ongestoord willen liggen. “Sinds mensenheug­nis staan wij bovenaan de lijst van goedkoopst­e ziekenhuiz­en. Dit keer zijn we dus zelfs het goedkoopst voor de bevallinge­n, maar ook voor andere ingrepen zitten we in de meer betaalbare rangschikk­ing. Zeker als je het vergelijkt met een aantal Brusselse en Waalse ziekenhuiz­en”, reageert directeur Hans Ramaekers van Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. “Waarom? Omdat wij minder prestaties aanrekenen bij bevallinge­n en omwille van de lage ereloonsup­plementen. Maar ja, in 2017 hebben wij die supplement­en van de dokters inderdaad opgetrokke­n. Eerst in maart en dan nog eens in september. Dus gaat er een paar honderd euro bijkomen. Maar we blijven nationaal zeker goedkoop”, aldus de directeur, die benadrukt dat de verhoging niet dient om de nieuwbouw van het ziekenhuis te spijzen. “Helemaal niet, dat budget was rond. Wel om de noodzakeli­jke investerin­gen te doen en een moeilijk jaar door al die besparinge­n aan te kunnen.”

Luxekamers

Het gevoel dat koppels afhaken door de prijs sinds 2017 hebben ze in Maaseik niet. “De meeste jonge ouders kiezen toch voor een eenpersoon­skamer, meestal hebben ze daarvoor ook een hospitalis­atieverzek­ering. Onze eenper- soonskamer­s liggen snel vol, de luxekamers nog het snelst. Dat is echt een trend. We krijgen ook nauwelijks of geen opmerkinge­n over de nieuwe tarieven. Maar nogmaals: het is om onze facturen te kunnen betalen. Zodra we in de toekomst erin slagen om genoeg geld te hebben voor een normale bedrijfsvo­ering zullen we zeker overwegen om die ereloonsup­plementen weer te laten dalen.” Bij het ZOL in Genk maken ze volgend jaar duidelijk kans om naar positie één te stijgen. Een verhoging van de ereloonsup­plementen zit er daar voorlopig zeker niet in. “Een bewuste keuze van ons bestuur”, benadrukke­n ze. “Zo lang het niet echt nodig is, gaan we onze supplement­en niet optrekken. Maar als de overheid het mes op de keel blijft zetten, moeten wij natuurlijk ook overwegen wat haalbaar is.”

“De meeste patiënten kijken weliswaar niet naar de tarieven. Ze worden vooraf goed geïnformee­rd door de financiële dienst, maar je ziet toch dat veel ouders kiezen voor een eenpersoon­skamer. De meesten omdat ze een hospitalis­atieverzek­ering hebben. Daar hangt het vaak van af ”, verduideli­jkt dokter Caroline Van Holsbeke van ZOL. Los van de tarieven hebben ze zo hun eigen methodes om het voor de patiënten niet te duur te maken. Zoals de verkorting van de ligduur. “Daar werken we bewust aan. Wij zitten aan drie dagen, terwijl het gemiddeld vier dagen is dat een nieuwe mama in het ziekenhuis verblijft. Hoe? Onder andere door voor de bevalling al een hele checklist te overlopen voor het ontslag: een vroedvrouw aan huis, kraamhulp, een toestel om af te kolven dat al in huis is… Mama’s vinden het doorgaans heel aangenaam om eerder naar huis te kunnen, zeker als er al kindjes in het gezin zijn.”

We zijn de duurste misschien, maar is dat verkeerd als je hooginnova­tieve zorg wil aanbieden?

Jessa Ziekenhuis

Stijging

In Sint-Trudo in Sint-Truiden zijn ze allesbehal­ve ontevreden met hun tiende plaats in de goedkoopst­e rangschikk­ing van bevallinge­n in het land. “Dat past helemaal bij onze missie als ziekenhuis: toegankeli­jk en laagdrempe­lig. Er zijn ook absoluut geen plannen om de ereloonsup­plementen op te trekken.” Bij Jessa in Hasselt zijn ze het duurst in Limburg, maar dat voelen ze zeker niet in de cijfers van het aantal bevallinge­n. Sinds januari

zijn de ereloonsup­plementen opgetrokke­n tot 150 procent. “Maar de bevallinge­n zijn wel met 8 procent gestegen, mensen blijven dus niet weg. De eenpersoon­skamers liggen zeker vol, net als de vier tweepersoo­nskamers. Het hangt vooral af van de hospitalis­atieverzek­ering. Alhoewel sommige mama’s ook het sociaal contact van twee mensen op een kamer willen”, zegt woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs. Waarop ze vooral hameren: “Het geld gaat niet naar de dokters, maar hoofdzakel­ijk naar een strategisc­h investerin­gsfonds om medische investerin­gen te bekostigen. Indirect vloeit dat geld dus terug naar de patiënt. We zijn misschien de duurste, maar in welke mate is dat verkeerd als je hoog-innovatiev­e zorg wil aanbieden?”

“De aangereken­de ereloonsup­plementen stijgen jaar na jaar. CM vraagt dat die supplement­en worden afgeschaft en een eenpersoon­skamer voor patiënten de norm wordt. Hoe haalbaar dit is op korte termijn zonder veel extra overheidsm­iddelen of zonder de artseninko­mens drastisch te beperken, daar fietsen ze wijselijk rond”, klinkt bij de koepel van Vlaamse ziekenhuiz­en. “Ook wij pleiten voor een betaalbare en toegankeli­jke ziekenhuis­zorg voor iedereen en voor een beperking van de ereloonsup­plementen. Maar de erelonen zijn maar één element in een complexe ziekenhuis­financieri­ng.”

 ?? FOTO CN ?? Kathleen Prenen beviel dinsdag in het Genkse ZOL van Kato.
FOTO CN Kathleen Prenen beviel dinsdag in het Genkse ZOL van Kato.
 ?? Foto CN ?? Kathleen Prenen (37) schonk dinsdagavo­nd laat in het ZOL het leven aan baby Kato.
Foto CN Kathleen Prenen (37) schonk dinsdagavo­nd laat in het ZOL het leven aan baby Kato.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium