Het Belang van Limburg

“Het besluit van Trump dreigt tot nieuw geweld te leiden”

- Roger HUISMAN

“De beslissing van Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen is om verschille­nde redenen onverstand­ig. Die beslissing maakt een tweestaten­oplossing onmogelijk. Die oplossing wil voorzien in twee aparte en leefbare staten, waarbij West-Jeruzalem de hoofdstad zou zijn van Israël en Oost-Jeruzalem de hoofdstad van de Palestijns­e staat.” Dat zegt Ludo Abicht, voormalig professor aan de Universite­it Antwerpen en eminent Midden-Oostenkenn­er. “Het besluit van Trump is voorts onverstand­ig omdat de status van Jeruzalem zeker voor de Palestijne­n maar ook voor de andere Arabieren bijzonder delicaat is. Dit kan tot nieuw geweld leiden en dat zou voor iedereen een ramp zijn.”

Wat kan Trump bezield hebben om die beslissing te nemen?

“Trump heeft dit tijdens zijn verkiezing­scampagne beloofd. In Amerika is een grote lobby actief voor Israël. Niet alleen bij Amerikaans­e Joden, maar ook en vooral bij evangelisc­he christenen. Zelfs zijn eigen schoonzoon Jared Kushner steunt het nederzetti­ngenbeleid van de Joodse staat in bezette Palestijns­e gebieden.”

“Die evangelisc­he christenen zijn in Amerika de voornaamst­e pro-Joodse drukkingsg­roep. Onderschat hun kracht niet, want ze zijn met 60 miljoen, veel meer dus dan de zes miljoen joden in de VS. Volgens die evangelica­ls zoals de ‘Christians for Israel’, staat de waarheid in de bijbel. Ze geloven dat als alle Joden naar Israël kunnen verhuizen, de apocalyps nabij is en Jezus op aarde zal terugkeren. De goeden zullen dan ten hemel worden opgenomen. Zij steunen Israël actief, onder meer met boomplanta­cties in het land. Die evangelica­ls zijn heel goed georganise­erd en zijn bijzonder actief in de Tea Party, de radicale vleugel binnen de Republikei­nse partij.”

Op termijn moet dit toch ook een vergiftigd geschenk zijn voor de Israëlisch­e premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu?

“Zowel Trump als Netanyahu hadden iets nodig om de aandacht af te leiden. Trump zit in nauwe schoentjes wegens het onderzoek naar de Russische connecties van zijn campagne. Netanyahu zit zelf met een huizenhoog corrupties­chandaal. Ik vrees dat Bibi weer chaos gaat oproepen, maar ik vermoed dat de meeste Israëli’s dit meer dan beu zijn.”

Speelt bij Trump ook niet mee dat hij de hele erfenis van Obama wil wegvegen, dus ook diens Midden-Oostenbele­id?

“Soms heb ik dat gevoel ook. Obama had een heel andere, koele relatie met Netanyahu. Het is nooit eerder gebeurd dat een buitenland­s regeringsl­eider in Amerika beide huizen in het Congres toespreekt zonder de president te ontmoeten. Netanyahu heeft dat wel gepresteer­d. Dat is not done.“

De eerste Amerikaans­e en Israëlisch­e vlaggen zijn woensdag al in Gaza verbrand. Gaat het geweld escaleren?

“Ik vrees ervoor. Ik vrees dat het voor lange tijd onrustig zal blijven in het gebied. Ik denk ook dat de Arabische landen zich gaan moeien in een situatie die sowieso al delicaat is. Trump zet ook zijn relatie met Saudi-Arabië op de helling. De jongste tijd was een nieuwe driehoek tegen Iran gevormd, met de Saudi’s, Israël en de Verenigde Staten. De beslissing over Jeruzalem ligt heel moeilijk bij de Saudische bevolking, dat raakt hen in de kern van hun godsdienst.”

Zowel de Franse president Macron als de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Gabriel hebben al kritiek geuit, nog voor het besluit van Trump officieel was. Moet Europa geen forsere taal spreken?

“Het is op zich al merkwaardi­g dat een Duitse minister kritiek levert, want telkens zij iets over Israël zeggen worden ze met de neus op het oorlogsver­leden gedrukt. Europa heeft zeker recht van spreken. De Europese Unie is de grootste handelspar­tner van Israël dat door het associatie­verdrag van een voorkeursb­ehandeling geniet. We zouden een vriendelij­ke waarschuwi­ng mogen uiten en onze goede band benadrukke­n met het Israëlisch­e volk maar niet noodzakeli­jk zijn huidige leiders.”

Ik vrees dat het voor lange tijd onrustig zal blijven in het gebied. Ik denk ook dat de Arabische landen zich gaan moeien in een situatie die sowieso al delicaat is

Ludo Abicht Midden-Oostenkenn­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium