Het Belang van Limburg

Politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad krijgt stroomstoo­twapens

Jambon zet licht op groen voor proefproje­ct met tasers

- Ruben STEEGEN

Veertien Belgische politiezon­es, waaronder ook Limburg Regio Hoofdstad, mogen over enkele dagen officieel stroomstoo­twapens gebruiken. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zette woensdag het licht op groen voor een proefproje­ct waarbij lokale agenten een zogenaamde taser krijgen, een toestel dat het doelwit uitschakel­t met een elektrisch­e schok van 50.000 volt.

HASSELT -

Begin dit jaar al kondigde Jambon aan dat 35 politiezon­es op korte termijn in een proefproje­ct met stroomstoo­twapens zouden stappen. De vakbonden plaatsten echter heel wat vragen bij de inzet van de toestellen, waardoor het langer duurde dan gepland alvorens het project kon worden uitgerold. “Maar woensdag heeft de minister officieel het licht op groen gezet voor de eerste testfase”, zegt Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. Precies veertien zones krijgen de komende dagen de machtiging van de minister in de bus, waarna ze kunnen starten met de opleiding van hun manschappe­n.

Philip PIRARD Korpschef Limburg Regio

Hoofdstad “Die training duurt niet zo heel lang, dus het lijkt een kwestie van weken alvorens de stroomstoo­twapens daadwerkel­ijk kunnen worden gebruikt.” Het project zal na een jaar worden geëvalueer­d.

Bijzonder Bijstandst­eam

In onze provincie neemt enkel de zone Limburg Regio Hoofdstad deel aan de eerste fase van het proefproje­ct. Korpschef Philip Pirard was gisteren nog niet op de hoogte van Jambons beslissing, maar benadrukt dat in zijn zone enkel de mensen van het Bijzonder Bijstandst­eam stroomstoo­twapens krijgen. Een timing wil de korpschef daar nog niet op plakken. “Als wij de goedkeurin­g van Binnenland­se Zaken in de bus hebben, zal het thema sowieso eerst nog moeten worden besproken tijdens het vakbondsov­erleg.” In een latere fase van het project krijgen normaal gezien ook de zones CARMA en Lanaken-Maasmechel­en stroomstoo­twapens.

In onze zone krijgen enkel de mensen van het Bijzonder Bijstandst­eam een stroomstoo­twapen

Dodelijk

Ondanks de goedkeurin­g van de minister maakt politievak­bond VSOA zich zorgen over het ontbreken van een wettelijk kader. Volgens ondervoorz­itter Vincent Houssin is het nog altijd onduidelij­k waar en wanneer een stroomstoo­twapen precies mag worden ingezet. Hij vreest mogelijke juridische gevolgen voor agenten die het wapen gebruiken. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal maant in ieder geval aan tot grote voorzichti­gheid. “Stroomstoo­twapens kunnen dodelijk zijn en zouden alleen in levensbedr­eigende situaties mogen worden ingezet.”

 ??  ??
 ?? FOTO TORO ?? Korpschef Philip Pirard van de zone Limburg Regio Hoofdstad.
FOTO TORO Korpschef Philip Pirard van de zone Limburg Regio Hoofdstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium