Het Belang van Limburg

“Gemeenten moeten attest van begeleider vragen bij voorlopig rijbewijs”

- Timmie VAN DIEPEN

“Alle gemeenten moeten vanaf nu het attest van de begeleider vragen bij de uitgifte van een voorlopig rijbewijs.” Dat zegt Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA), nadat de Raad van State federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR) heeft teruggeflo­ten. De twee maken al maandenlan­g ruzie over het nieuwe attest. Sinds begin oktober moet iedereen die in Vlaanderen iemand wil leren autorijden een opleiding van drie uur volgen. Het bewijs van die opleiding is verplicht bij de aanvraag van een voorlopig rijbewijs.

Maar veel gemeenten vroegen dat attest tot nu toe niet omdat er onduidelij­kheid was over de rechtsgeld­igheid. Volgens federaal mobiliteit­sminister Bellot zijn rijbewijze­n immers een federale bevoegdhei­d en heeft Weyts zijn bevoegdhed­en overschred­en. Bellot trok daarom naar de Raad van State. Die heeft nu in een eerste tussentijd­s arrest het schorsings­verzoek verworpen. Dat betekent dat de Vlaamse regelgevin­g niet wordt opgeschort in afwachting van een uitspraak ten gronde.

Nog niet zeker

Volgens Weyts is het arrest van de Raad van State duidelijk. “Door de gemeenten op te roepen de Vlaamse regelgevin­g naast zich neer te leggen heeft Bellot volgens de Raad van State zelf bijgedrage­n aan de rechtsonze­kerheid en onduidelij­kheid. Ik vraag alle gemeenten dan ook om de regels nu effectief toe te passen en het attest te vragen bij de toekenning van een voorlopig rijbewijs.”

Weyts zal een brief aan alle steden en gemeenten sturen met de boodschap dat er geen onduidelij­kheid meer kan bestaan. Maar zeker dat het Vlaamse attest overeind zal blijven, is hij nog altijd niet. Die regel kan nog altijd vernietigd worden door de Raad van State in het uiteindeli­jke arrest. Ook bij het kabinet Bellot benadrukke­n ze dat de uitspraak van de Raad van State louter over de schorsing gaat, niet over de inhoud. “De Raad van State heeft al meermaals in adviezen gezegd dat dit een federale bevoegdhei­d is.”

 ?? FOTO HBVL ?? Minister Weyts (N-VA).
FOTO HBVL Minister Weyts (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium