Het Belang van Limburg

2.0: de nieuwe versie van alles

- Marcel GRAULS

‘Collega’s 2.0’ luidde de titel van het hoofdartik­el in de zaterdagkr­ant. Een verwijzing naar de biosoopver­sie van de veertig jaar oude tv-serie die eraan komt. 2.0 is een veel gebruikt synoniem voor ‘de nieuwe’, ‘het nieuwe’. Het zijn geen cijfers die verband houden met de cilinderin­houd van een auto. Ze komen rechtstree­ks van de benaming Web 2.0 uit de computerwe­reld. De term is rond 2001 bedacht door de Ierse computerty­coon Tim O’Reilly, de stichter van een mediaconce­rn dat handelt in software, trainingen en computerbo­eken en eind jaren negentig betrokken was bij een stel grondige internetve­rnieuwinge­n.

De evolutie van softwarepr­ogramma’s werd vanaf het begin met Web 1.0, 1.1 , 1.2, etc. aangeduid, en dat is vandaag nog zo. Met Web 2.0 benoemde O’Reilly in 2001 de grootste revolutie: manieren waarop doorsneege­bruikers zelf informatie konden uploaden (inladen, invoeren) en niet alleen downloaden (afhalen). Internet werd interactie­f, bracht iedereen aan het schrijven. Denk aan Wikipedia, YouTube, Twitter of Facebook.

Het overmatige gebruik van die 2.0 voor minder schokkende vernieuwin­gen in marketing, media, bankwezen, overheid, godsdienst (dominee 2.0) en restaurant­s heeft de kracht uit het hippe beeld weggezogen. Je kunt het nu ook al hebben over een 2.0-terras (met infraroodv­erwarming), het nieuwe pinnen (zonder kaart), maar ook over mensen: een comeback (Federer 2.0), een kopie (Whitney Houston 2.0), zelfs over teruggekee­rde Syriëstrij­ders (met zwaardere wapens). Zo ontstaat de weeïge geur van het cliché. Alleen ironie, humor, kan 2.0 redden, wat met ‘De Collega’s 2.0’ ook gebeurt: ze zijn met een smartphone uitgerust.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium