Het Belang van Limburg

“Geen politieke propaganda in infobladen”

Vlaams minister Homans stuurt brief naar lokale besturen

- Liliana CASAGRANDE / Timmie VAN DIEPEN

De gemeente- en provincieb­esturen hebben van minister Liesbeth Homans (N-VA) een brief gekregen waarin staat dat ze infobladen niet mogen gebruiken als middel om campagne te voeren. Ook nog even de realisatie­s van de huidige legislatuu­r oplijsten, mag niet. Ze vraagt “de nodige kiesheid aan de dag te leggen”. De brief is een exacte kopie van die van 2011. De gemeentera­adsverkiez­ingen komen er aan, tijd dus om de gemeenteen de provincieb­esturen nog even te herinneren aan een paar deontologi­sche regels. Die regels staan in een omzendbrie­f en de ontvangers moeten die dan ook opvolgen. “In ieder geval is het niet mogelijk dat de leden van het college of de deputatie in het jaar van de verkiezing­en, en zelfs daar buiten, gebruik makend van de informatie­kanalen op een systematis­che wijze hun verwezenli­jkingen van de afgelopen bestuurspe­riode op een rijtje plaatsen”, lezen we in de brief. “Dat lijkt mij geen onafhankel­ijke redactione­le bijdrage. Bij officiële overheidsi­nformatie moet elke schijn van partijdigh­eid worden geweerd.”

Bij de vorige verkiezing­en heeft de omzendbrie­f voor negentien klachten vanuit heel Vlaanderen gezorgd. Meeuwen-Gruitrode kreeg een opmerking over het organisere­n van hoorzittin­gen.

Sperperiod­e

Maar is het niet vreemd dat zo’n brief al een jaar voor de verkiezing­en in de bus valt? “Die infobladen verschijne­n ook niet zo vaak, dus heeft het niet veel zin om zo’n omzendbrie­f pas in de zomer te versturen”, zegt Herwig Reynaert (Universite­it Gent). “De brief is een kopie van die van oktober 2011 en lijkt ook op die van februari 2006”, zegt Jan Leroy van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). “Wat gebeurt er als iemand zich hier niet aan houdt? De sperperiod­e begint in elk geval op 1 juli 2018. Als dan iemand de infobladen toch gebruikt voor propaganda, kan dit gezien worden als uitgaven voor hun verkiezing­en en moeten ze dit zelf betalen. Zo’n blad dient voor objectieve informatie. Een schepen of burgemeest­er die zich 36 keer laat fotografer­en bij een nieuw aangelegd plein, hoort daar niet bij.”

Facebook

In de brief staat ook dat lokale besturen geen beslissing­en mogen nemen die de financiën voor de volgende legislatuu­r zouden verstoren. “Wij hebben die brief ook ontvangen”, zegt Wim Dries, burgemeest­er van Genk. “We beperken sowieso de foto’s van politici in onze infobladen. Ik sta er bij het voorwoord in en de schepenen krijgen ook een foto bij hun zitdagen. Maar bij de reportages zetten we geen foto’s van politici, ook niet bij jubilariss­en. Daarover hebben we een deontologi­sche code. Dat geldt ook voor de officiële sociale media. Op mijn persoonlij­ke Facebook sta ik uiteraard wel met mijn foto.”

“Elke keer vroeger”

Gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) heeft de brief ook gelezen. “Ik heb de indruk dat die elke keer vroeger komt. Maar zo vlak voor de verkiezing­en nog in infobladen gaan staan, doe ik niet, want dat werkt in elk geval tegen je”, weet Vandenhove. “Je mag geen nieuwe dingen opstarten”, legt Igor Philtjens (Open Vld) uit. “Maar je mag je gewone communicat­ie wel voortzette­n.”

Het kabinet van Frank Smeets (CD&V) wijst er op dat een gedeputeer­de een voorbeeldf­unctie heeft en dat ze zich aan de regels houden.

“We vragen gewoon om voorzichti­g te zijn in het jaar van de verkiezing­en, net zoals dat bij de vorige verkiezing­en is gebeurd”, zegt de woordvoerd­er van minister Homans.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium