Het Belang van Limburg

Genade of genadescho­t

UEFA STEMT VANDAAG OVER BRUSSEL ALS GASTSTAD VOOR EK 2020

- Bart LAGAE

De Belgische voetbalwer­eld kijkt vandaag tussen (wan)hoop en vrees naar een beslissing die achttien heren en een dame van de UEFA in het Zwitserse Nyon nemen. Wordt Brussel behouden als gaststad van Euro 2020 en krijgt het respijt tot januari of mogen de boeken definitief toe? Anders gezegd: komt er genade of een genadescho­t voor het Eurostadio­n?

De champagne vloeide toen Brussel in september 2014 werd uitgekozen om drie groepsweds­trijden en een wedstrijd in de achtste finale te organisere­n tijdens het EK 2020, een tornooi dat over verschille­nde Europese landen wordt georganise­erd. Drie jaar en drie maanden later staat er hooguit verschraal­de pils klaar voor de moedige believers van het Eurostadio­n. Aannemer Ghelamco is nog steeds niet kunnen beginnen met bouwen en de kans bestaat dat de UEFA vandaag al de stekker trekt uit het Brusselse project.

WAAROVER WORDT GESTEMD?

De raad van bestuur van de UEFA vergadert een hele dag over drie thema’s: het EK 2020, de loting voor de nieuwe competitie UEFA Nations League en de finales van de Europese bekers in het zaalvoetba­l. Het eerste luik is veruit het belangrijk­ste en spitst zich helemaal toe op het probleemge­val Brussel. Concreet buigen de stemgerech­tigden zich over de vraag: blijft Brussel gaststad van het EK? Bij een ‘ja’ worden er allicht voorwaarde­n opgelegd. Zo moet Brussel uiterlijk januari een bouwvergun­ning kunnen voorleggen. Bij een ‘nee’ gaan de UEFA-leden meteen op zoek naar een vervanger. Brussel is ook kandidaat voor de openingswe­dstrijd van het EK en ook daarover wordt gestemd. Er zijn vijf kandidaten: Brussel, Amsterdam, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg. Een realistisc­h scenario is dat Brussel nog even respijt krijgt, maar al wel de openingswe­dstrijd verliest.

WIE STEMT HOE?

De raad van bestuur van de UEFA bestaat uit achttien mannen en een vrouw. Onder hen zijn ex-voetballer­s als de Pool Zbigniew Boniek en de Kroaat Davor Suker. Het is moeilijk te voorspelle­n wie voor en tegen Brussel stemt, maar door het pensioen van Michel D’Hooghe heeft ons land een zwaargewic­ht binnen de UEFA verloren. De Nederlande­r Michael van Praag was betrokken in de Belgisch-Nederlands­e kandidatuu­r voor het WK 2018 en zou ons land genegen moeten zijn. Maar er zijn ook twee Zweden onder de stemmers en laat net Stockholm de topkandida­at zijn om Brussel te vervangen.

WAT ALS BRUSSEL RESPIJT KRIJGT?

Dan gaat de race tegen de klok om het Eurostadio­n op tijd klaar te krijgen gewoon verder. De nieuwe deadline ligt dan eind januari, wanneer Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) de omgevingsv­ergunning voor het Eurostadio­n moet afleveren. Die neemt ze op basis van een reeks adviezen, waarvan een deel negatief en een deel positief is. Als de meerderhei­d van de adviezen negatief is, zoals in de wandelgang­en wordt gefluister­d, komt er geen vergunning en wordt het EK-project eind januari begraven. In het andere geval begint Ghelamco te bouwen. Er zijn nog betwisting­en mogelijk voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen, maar die werken niet opschorten­d. Ook de beruchte buurtweg die over Parking C van de Heizel loopt, is nog niet afgeschaft. Ook hierover moet het kabinet-Schauvlieg­e nog een beslissing nemen.

WAT ALS HET VANDAAG AL NJET WORDT?

Dan lijden België en Brussel gigantisch gezichtsve­rlies. En kan er een rondje zwartepiet­en beginnen op alle politieke en sportieve niveaus in ons land. Maar dan moet de UEFA ook op zoek naar een vervanger. Stockholm (de Friends Arena) en Cardiff (het Millennium Stadium) hebben de voorbije maanden actief gelobbyd om de vier EK-wedstrijde­n van Brussel over te nemen. Ook Wembley, dat al de halve finales en de finale ontvangt, kan de wedstrijde­n van Brussel overnemen. De Friends Arena viel nipt af in de oorspronke­lijke toewijzing in 2014 en de Scandinavi­sche landen vinden dat ze met één stadion, in Kopenhagen, karig bedeeld zijn in vergelijki­ng met de Britse eilanden (Londen, Glasgow en Dublin). Om diezelfde reden zijn de kansen van Cardiff klein. Frankrijk ontbreekt, omdat het al het laatste EK organiseer­de. Ook Zwitserlan­d, Oostenrijk, Polen en Oekraïne (2008 en 2012) zijn er om die reden niet bij.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Zo zou het Eurostadio­n er moeten uitzien.
FOTO BELGA Zo zou het Eurostadio­n er moeten uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium