Het Belang van Limburg

“Nog geen hoofdspons­or”

Circuit Zolder en organisato­r beslissen eind januari over na-Tourcriter­ium

- Rob RODIERS

Midden juni raakte bekend dat de Profronde van Lommel ophield te bestaan. Bijna een half jaar later is er een Limburgs alternatie­f geboren: de organisato­ren van Putte en Circuit Zolder willen op maandag 6 augustus een na-Tourcriter­ium op en rond de organisere­n. Enig voorbehoud: het budget is nog niet rond. “Eind januari hakken we de knoop door”, verklapt Marc Wauters, cycling manager van Circuit Zolder.

pitlane

Vorig jaar kwam Marc Wauters, cycling manager van Circuit Zolder, in contact met Karl Haverbeke, uitgever van de wielergids Velo én organisato­r van het naTourcrit­erium van Putte. Na tal van brainstorm­sessies over de wielertoek­omst en het potentieel van Circuit Zolder rijpte langzaam het idee om rond de legendaris­che pitlane een heus naTourcrit­erium op poten te zetten. “Op Circuit Zolder is alles aanwezig: parkings, vipruimtes, tribunes, een mobiliteit­splan… Er hoeft zelfs geen centrum afgesloten te worden”, somt Wauters de troeven op. “We hebben zelfs al een datum: maandag 6 augustus. Het enige dat we momenteel niét hebben, is voldoende budget. We zijn bijvoorbee­ld nog op zoek naar een hoofdspons­or. Daarvoor geven we onszelf de tijd tot eind januari. Niet wij maar de organisato­ren van Putte, die op 3 augustus al een na-Tourcriter­ium organisere­n, zijn daarom druk in de weer om de nodige financiële middelen bij elkaar te krijgen.”

Gemeente betaalt niets

“Klopt”, beaamt Haverbeke Wauters’ woorden. “Ik ben momenteel in gesprek met enkele belangrijk­e bedrijven in de regio. Laat ons hopen dat één van hen snel toehapt. Van de gemeente Heusden-Zolder hebben we te horen gekregen dat ze geen financiële bijdrage wensen te betalen. Dan weet je onmiddelli­jk dat het niet eenvoudig wordt. Maar we geven niet zo maar op. Over enkele weken weten we of er voldoende basis is om door te gaan met het project of niet.” Uitgroeien tot het ‘het chicste wielercrit­erium van Vlaanderen’ – om het met de woorden van Lommel te zeggen – is niet de doelstelli­ng in Heusden-Zolder. “Wij mikken op een attractief, maar realistisc­h deelnemers­veld”, omschrijft Haverbeke zijn ambitie. “Uiteraard is het de bedoeling dat tal van Tourrenner­s aan de start verschijne­n en indien we een ritwinnaar kunnen strikken, zullen we dat zeker niet nalaten. Op dragers van een leiderstru­i gaan we ons alvast niet blindstare­n. We pakken liever uit met een veldrittop­per van het kaliber Van der Poel of Van Aert. Kan Haverbeke meerwaarde­s puren uit een synergie tussen Putte en Heusden-Zolder? “Dat is toch de bedoeling. Doordat we slechts drie dagen voordien in Putte organisere­n, hopen we dat we de startgelde­n van de buitenland­se toppers kunnen drukken. Daarnaast kunnen we werken met één brouwer en cateraar en met meer attractiev­e sponsorpak­ketten.”

Door de paddock

Een rondje afleggen op het vier kilometer lange circuit is niet aan de orde. “Dat zou totaal niet publieksvr­iendelijk zijn”, erkent Haverbeke. “Het is de bedoeling dat we rond het pitsgebouw gaan cirkelen. Dus door de pitlane en de daarachter gelegen paddock. Indien het project effectief doorgaat, zal dat in een uniek decor zijn. Zo proberen we het format van na-Tourcriter­ia nieuw leven in te blazen. We hebben allerlei ideeën over hoe we renners en publiek nauwer met elkaar kunnen betrekken en willen met tal van kortere discipline­s werken. Dus niet met een drie uur durend evenement. We broeden zelfs op plannen om de elektrisch­e fiets in te passen. Kortom, indien we het budget rondkrijge­n, willen we ons direct meten met de concurrent­ie.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium