Het Belang van Limburg

De Muur aast op Tour 2019

-

2019 moet het jaar zijn waarin de Muur van Geraardsbe­rgen opnieuw een icoon wordt in het internatio­nale wielrennen. Met een passage in de Omloop, de Ronde van Vlaanderen en graag ook in de Tour de France. “Het wordt tijd dat de Tour nog eens een klassiek Vlaams parcours aandoet.” Dat de Tour in 2019 naar België komt, staat vast. De Grand Départ vindt plaats in Brussel, vijftig jaar na de eerste Touroverwi­nning van Eddy Merckx. Maar welke wegen het parcours precies zal aandoen, is nog niet bekend. ASO laat weten “dat het precieze parcours pas halverwege januari zal worden bekendgema­akt.”

In Geraardsbe­rgen doet burgemeest­er Guido De Padt er alles aan om sinds 2004 de Muur opnieuw in de Tour te krijgen. “Ik zit 35 jaar in de politiek en heb op sportief vlak nog nooit zo zwaar gelobbyd om iets voor elkaar te krijgen”, aldus De Padt.

Het lijkt vanzelfspr­ekend dat een Tourrit met start in Brussel een ommetje maakt langs de iconische Muur, maar het dossier is behoorlijk politiek. Zo zou ASO geneigd zijn om vooral in Wallonië te koersen over de wegen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, twee koersen die het naast de Tour in de portefeuil­le heeft. “Ze neigen minder naar Vlaanderen,” zegt De Padt, “waar Flanders Classics de plak zwaait. Het is voor veel van onze sportclubs wat sponsoring en achterban betreft een nadeel om dicht bij de taalgrens te liggen. Maar in dit bijzondere dossier kan het een voordeel zijn.” Sportief hoopt alvast Greg Van Avermaet op een Tour met de Muur van Geraardsbe­rgen. “Het wordt tijd dat de Tour nog eens een klassiek Vlaams parcours aandoet. Ieper in 2014 was maar een korte Belgische lus en ging dan naar Noord-Frankrijk. Antwerpen (2015) ging meteen naar de Ardennen en was ook niet voor een renner zoals ik. Ik ben dus zeker voorstande­r van een Tour met de Muur.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Tour van 2004.
FOTO PHOTO NEWS De Tour van 2004.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium