Het Belang van Limburg

“Ik ben er klaar voor”

FRANCESCO PATERA verdedigt dinsdag zijn titel in Helsinki

- Norbert STAS

Francesco Patera verdedigt dinsdagavo­nd zijn Europese titel bij de lichtgewic­hten. In de Finse hoofdstad Helsinki moet hij de ring in tegen het plaatselij­ke idool Edis Tatli, van wie hij de titel afsnoepte. “Ik ben er helemaal klaar voor”, zo blaakt de Genkenaar van vertrouwen. Zaterdag 6 mei 2017 staat gegrift in het geheugen van de familie Patera. Toen maakte Francesco zijn droom waar: Europees kampioen worden. In het hol van de leeuw in het Finse Turku. Bovendien tegen de regerende kampioen Edis Tatli, die zich onklopbaar waande. “Het zou kunnen dat hij mij wat onderschat heeft”, geeft Patera toe. “Dat is dan zijn probleem, hé. Maar die titel pakken, dat was één van mijn grote streefdoel­en.”

En of hij ervan genoten heeft, de 24-jarige lasser. Plots was het immers toegestaan dat hij opnieuw wat kon loslaten. “Ik ben een paar keer op vakantie geweest”, zegt hij. “Eerst met zes vrienden naar Tenerife. Daar heb ik me uitstekend geamuseerd. Zonder ook maar één druppel alcohol te drinken, welteverst­aan. Ik heb ooit eens een paar glazen champagne geproefd op Nieuwjaar. Maar dat was het dan ook. Met mijn geloof heeft dat niet te maken. Ik ben van huize uit katholiek zoals de meeste mensen van Italiaanse origine. Maar ik zweer de alcohol niet af omwille van mijn geloof, wél omwille van mijn sport: het boksen. Mijn vrienden drinken wél wat bier en zo, maar ook zij zuipen zich niet ladderzat. Zij spelen namelijk voetbal, bij Calcio in derde provincial­e. De broers Battista en Bisceglia, Leandro Vianelli, Rafaël Ribeiro, Omar Karkaje, Maurizio Malorgio… dat zijn mijn makkers. Ik ga trouwens geregeld naar hun matchen kijken. Dat is nu eenmaal vriendscha­p, hé.”

Francesco Patera is nog een twee-

Ik zweer alcohol niet af omwille van mijn geloof, maar omwille van mijn sport

Francesco PATERA de keer op vakantie geweest dit kalenderja­ar. Naar Rimini. Naar de roots van zijn familie, zeg maar. “Ik heb al die tijd ook minder op mijn voeding moeten letten”, zegt hij. “Ik heb toen geregeld fastfood en kebab gegeten. Maar sinds augustus is de boog dus weer gespannen: trainen, trainen en nog eens trainen. Niet zozeer om de overtollig­e grammen eraf te krijgen, maar om scherp te staan.” Want dat iemand hem snel zou uitdagen om die felbegeerd­e titel af te snoepen, was gewoon reglementa­ir bepaald. “Het zag er lange tijd naar uit dat ik het tegen de Fransman Yvan Mendy zou moeten opnemen”, zegt de Genkenaar. “Mijn manager Mirco Giuliani voerde daarover bespreking­en met een Italiaanse promotor. Maar de Fransman wilde niet toehappen. En plots zag ik op Facebook dat het Tatli weer zou worden.”

Omdat er onvoldoend­e euro’s gevonden werden om de kamp in eigen land te laten doorgaan, moet Francesco Patera weer richting Finland. “Niet naar Turku, maar naar de hoofdstad dit keer”, grijnst hij. “Ik zal me opnieuw moeten aanpassen aan de temperatuu­r. En de avond zelf ook aan het publiek natuurlijk. (lacht) Daar zal weer een paar duizend man komen opdagen. Om voor Tatli te supportere­n, of wat had u gedacht? Maar ik heb begin mei bewezen dat ik daartegen bestand ben. Het zal dit keer dus wéér lukken.” “Natuurlijk heeft hij het thuisvoord­eel”, geeft Patera toe. “En natuurlijk is hij een technisch verfijnde bokser. Maar dat ben ik ook. In mijn voorbereid­ing heb ik me niet geconcentr­eerd op mijn verdedigin­g. Neen, ik zal geduldig op zoek gaan naar openingen om te counteren. Het wordt met andere woorden weer een aanvallend­e kamp. Om duimen en vingers bij af te likken. Maar ik heb begin dit jaar al bewezen dat ik fysiek de betere ben. Dat moet ook nu het geval zijn. Ik ben er klaar voor.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Francesco Patera: “Ik toonde begin dit jaar al dat ik fysiek de betere ben.”
FOTO DICK DEMEY Francesco Patera: “Ik toonde begin dit jaar al dat ik fysiek de betere ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium