Het Belang van Limburg

“Het begon zeventien jaar geleden met één huisje”

Hele woonkamer van oma Dora staat in teken van Kerstmis

- Mark DREESEN

Dora Thorez (81) uit Maasmechel­en is al van oktober bezig met de kerstdecor­atie in haar huis. “Meer dan honderd huisjes en kerstlands­chappen sieren mijn woonkamer”, zegt ze fier. “Het begon allemaal 17 jaar geleden toen ik als kerstgesch­enk één huisje kreeg. Nu staan ze echt overal, zelfs tot op de kast en op geleende tafels.” Ook op de schoorstee­n en voor de ramen pronken de mooie kerstdecor­s in ‘Dora’s Royal Christmas’ huiskamer. “Helaas doen de lampjes van mijn oorspronke­lijke huisje het niet meer”, begint Dora. “Maar er zijn genoeg andere die wel lampjes hebben. Ze geven mij een gevoel van rust. Voor ik in oktober aan mijn landschapp­en begon, heb ik tafels geplaatst voor de vensters en heb ik alle muren en ramen voorzien van gedrapeerd­e stoffen. Ik vind het decor voor de kersthuisj­es heel belangrijk. Sommige tafels heb ik geleend bij familie. Andere familieled­en hebben blokken voor mij gemaakt met verschille­nde niveaus. Zo ogen de huisjes mooi in een Zwitsers besneeuwd landschap. Elk huisje is voorzien van licht. Ik heb ook treinen die door de kamer rijden, een danstent met muziek, een kerk met klokken, een poffertjes­kraam met bewegende verkopers, een molen met draaiende wieken, een vliegende arrenslee, een schaatsbaa­n, een kermis met draaimolen­s en zelfs een fontein met waterstraa­ltjes. Ieder ornament vraagt

Dora THOREZ zijn tijd. Ik kan er echt van genieten als ik aan mijn kerstdecor begin.”

Dora heeft ook haar schoorstee­n aangekleed in de sfeer van ‘Royal Christmas’. Ernaast pronkt een levensgrot­e Kerstman en een kerstboom in zilveren kleuren tot aan het plafond. “De kribbe heb ik nog niet geplaatst”, zegt Dora. “Dat heb ik bewust gedaan, want het is nog niet 25 december. Pas dan is mijn woonkamer compleet.”

En dan is er nog de tafel vol kerst. “Alle ruggen van de stoelen krijgen een rode fluwelen doek. Deze keer wilde ik eigenlijk ook mijn veranda gebruiken als kerstdecor. Maar daar wacht ik nog een jaartje mee. Onder mijn kerstboom heb ik voorlopig lichtgeven­de pakjes staan. De echte zijn voor later.”

Microbe

“Er komen elk jaar huisjes bij”, zegt kleinzoon Nico Ghislain. “Eenmaal oktober stuurt mijn moeder een sms met foto: ‘Oma is weer begonnen aan haar kerstdecor’. Natuurlijk komen we graag kijken naar haar creatie. Ze heeft de microbe al doorgegeve­n aan andere familieled­en, want ik heb ook tien huisjes onder mijn kerstboom.” Op kerstdag komt de hele familie langs. “Mijn elf broers en zussen, mijn zes kinderen, negentien kleinkinde­ren en twaalf achterklei­nkinderen. Alles samen zijn we dan met 63. Dat is inderdaad veel. Maar iedereen is welkom bij oma Dora. Gelukkig komen ze niet allemaal tegelijk. Zoveel stoe-

len heb ik niet. De jongste spruit Matthias is zes weken en krijgt voor het eerst de kerstshow te zien. In januari heb ik meerdere dagen nodig om alles weer op te ruimen in dozen. Gelukkig heb ik een grote kelder waar ik alles kan opbergen... tot oktober 2018.”

Ik kan er echt van genieten als ik aan mijn kerstdecor begin

 ?? Foto MMD ?? Meer dan honderd huisjes heeft Dora inmiddels verzameld.
Foto MMD Meer dan honderd huisjes heeft Dora inmiddels verzameld.
 ??  ??
 ?? FOTO MMD ?? Op kerstdag komt de hele familie langs. “63 man, gelukkig niet allemaal tegelijk.”
FOTO MMD Op kerstdag komt de hele familie langs. “63 man, gelukkig niet allemaal tegelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium