Het Belang van Limburg

“We laten Duchâtelet niet met rust”

Oprichting partij ROT (Roland Out Today) blijkt geen grap van Charlton-fans

- Gunter SCHOOFS

Roland Duchâtelet wuifde eergistere­n de oprichting van ROT (Roland Out Today), een politieke partij met Charlton-fans die in Sint-Truiden wil opkomen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen, nog weg als een staaltje Britse humor. “Maar het is bittere ernst”, zo verzekert John Barnes, één van de kopstukken van ROT. “We laten Duchâtelet niet met rust. Tot hij Charlton verkoopt. Niet alleen de club, ook het stadion.” “We zijn met een groep van twaalf Charlton-fans. Sinds Duchâtelet onze club in handen heeft, is het helemaal bergaf gegaan”, vertelt John Barnes, een 61-jarige gepensione­erde projectlei­der uit Londen. “We zijn onder Duchâtelet uit de Championsh­ip gedegradee­rd, onze abonnement­en zijn van 11.000 naar 6.000 teruggezak­t. Een ramp. We hebben al langer duidelijk gemaakt dat we hem buiten willen.”

“Omdat het voor ons al heel lang zo klaar als een klontje is: de man is alleen uit op persoonlij­k winstbejag. Hij pakte massa’s geld op Standard, betaalde zichzelf daar tussendoor dividenden uit en deed ook goeie zaakjes bij STVV”, vervolgt Barnes. “Hij weet er zich altijd wel uit te praten. Maar vergeet niet wat de man meegraaide, gaande van tvgelden tot de verkoop van spelers. En zo’n manier van werken, daar zijn we bij Charlton niet mee gediend. Zeker niet als je ziet hoe we er sportief op achteruit zijn gegaan.”

“Niet koosjer”

Waarom Barnes en zijn vrienden zich dan in de politiek in SintTruide­n willen mengen? “Om het Duchâtelet uncomforta­ble te maken, ook al doet hij zelf rechtstree­ks niet meer aan politiek. We hebben een aantal zaken grondig onder de loep genomen. Hoe hij te werk ging bij AGOST, ook hoe hij Stayen destijds in handen kreeg. Zaken die allemaal niet koosjer verliepen. Door ons in de politiek in SintTruide­n te mengen, zal hij zich opnieuw ongemakkel­ijk voelen. En daar gaan we mee door. Net zo lang tot hij Charlton verkoopt. De club én het stadion, want anders zijn we nog niet van hem verlost.” Duchâtelet verkocht STVV al en het is duidelijk dat hij ook zijn andere clubs van de hand wil doen, ook Charlton. “Maar wat Charlton betreft komt er geen schot in de zaak”, zegt Barnes. “Duchâtelet kocht de club destijds voor om en bij de 18 miljoen euro en wil er nu 50 miljoen voor. Voor een club die gedegradee­rd is, is dat niet logisch, toch? Er zijn twee concrete pistes, dus Duchâtelet moet niet beweren dat er geen kandidaat-kopers zijn. Vanuit Australië is er een heel valabele piste. Maar hij krijgt zijn riante prijs niet en dus zit het strop.”

Eén Truienaar nodig

Blijft de vraag of een stel Engelsmann­en zomaar in de politiek in Sint-Truiden kan opkomen. John BARNES

Charlton-fan Moeten ze daarvoor niet in SintTruide­n gedomicili­eerd zijn? “Oh, maar wij hebben vrienden in Sint-Truiden die zeker hun naam voor ons op de lijst willen zetten om aan de voorwaarde­n te voldoen. Tenslotte hebben we maar één Truienaar nodig. In het verleden zijn er al politieke partijen geweest met één persoon. We hebben ons goed bevraagd. Wij gaan dus wel degelijk door… tenzij hij verkoopt voor het zo ver is.” Roland Duchâtelet bleef er gisteren bij dat dit nu eenmaal “Engelse humor” is.

Waarom we dit doen? Om het Duchâtelet ‘uncomforta­ble’ te maken. Net zo lang tot hij Charlton verkoopt. De club én het stadion

 ?? FOTO HBVL ?? Voor John Barnes (derde van links met blauwe jas) is het bittere ernst: “Wij hebben vrienden in Sint-Truiden die zeker hun naam voor ons op de lijst willen zetten.”
FOTO HBVL Voor John Barnes (derde van links met blauwe jas) is het bittere ernst: “Wij hebben vrienden in Sint-Truiden die zeker hun naam voor ons op de lijst willen zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium