Het Belang van Limburg

45.000 Catalanen voor Puigdemont

Grootste betoging in jaren verloopt rimpelloos

- Luc STANDAERT

In Brussel hebben gisteren zo’n 45.000 Catalanen betoogd om “Europa wakker te schudden”, en hun steun te betuigen aan hun afgezette en opgesloten politieke leiders. Ondanks de onverwacht grote opkomst verliep de manifestat­ie veel rustiger dan de meeste betogingen in Brussel. Vrijwel alle Brusselse hotels waren volgeboekt, en er stonden opvallend veel mobilhomes geparkeerd in de Brusselse straten gisteren. De organisati­e had vooraf gerekend op zo’n 20.000 deelnemers, maar gisteren bleken meer dan dubbel zoveel Catalanen op een of andere manier de meer dan 1.000 kilometer vanuit Spanje naar Brussel te hebben gereisd om deel te nemen aan de ‘wake up call’ voor de Europese Unie. De Brusselse politie telde niet minder dan 45.000 deelnemers aan de manifestat­ie.

“De vijand”

Bij de manifestan­ten klonk vooral veel onbegrip voor de Europese stilte. “Catalanen worden opgesloten voor hun politieke mening. Wij zijn een onderdrukt volk in Europa. Dat kan toch niet”, aldus een betoger.

Over ons land waren de manifestan­ten veel positiever. Ze zijn blij met de steun vanuit België en vooral vanuit Vlaanderen. “We voelen ons hier welkom.” Er waren ook enkele Vlaamse delegaties op de betoging. Vlaams Belang had 50 politici gestuurd, met voorzitter Tom Van Grieken op kop. En ook N-VA manifestee­rde mee, met onder meer Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans en Europarlem­entslid Mark Demesmaeke­r. Ook Bart

Carles Puigdemont Staes, Europarlem­entslid Groen, stapte mee.

Aan het einde van de betoging werden de manifestan­ten toegesprok­en door de afgezette minister-president Carles Puigdemont en de vier andere ministers die in ballingsch­ap in ons land verblijven omdat er in Spanje een arrestatie­bevel tegen hen loopt. Een zichtbaar gelukkige Puigdemont dankte zijn landgenote­n, uiteraard in het Catalaans, uitvoerig voor de massale opkomst. Maar hij had ook woorden van dank voor de Brusselse autoriteit­en en

voor voor de politie die de manifestat­ie in goede banen leidde. De Catalaanse leider richtte zich tot de Europese Unie en riep die op om moed te tonen. “Europa mag niet bang zijn om de fundamente­le democratis­che waarden te verdedigen. Catalonië wil verder als een democratis­ch land.” Tot slot richtte Puigdemont zich tot de Spaanse premier Mariano Rajoy, die hij de “vijand” noemde. “Hebt u ooit een manifestat­ie van deze omvang gezien om criminelen te verdedigen? Neen, deze mensen komen op straat om democraten te verdedigen.” Puigdemont verwees daarmee naar de twee regeringsl­eden en de twee leiders van separatist­ische culturele organisati­es die nog altijd in de gevangenis zitten in Madrid en door de Catalanen beschouwd worden als politieke gevangenen. Ondervoorz­itter Frans Timmermans van de Europese Commissie zei tijdens een persconfer­entie blij te zijn dat de manifestat­ie in een positieve sfeer verlopen is, maar dat ze het standpunt van de EUcommissi­e niet doet veranderen. In Madrid tweette vicepremie­r Soraya Saenza de Santamaria dat de manifestan­ten aan de betoging konden deelnemen “dankzij hun Spaanse identiteit­skaarten, en dankzij het feit dat Spanje deel uitmaakt van de Europese Unie, een instelling die de Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­weging ook bekritisee­rd heeft.”

Hebt u ooit een manifestat­ie van deze omvang gezien om criminelen te verdedigen?

Omroep

In Catalonië zelf bleek dat de Catalaanse openbare omroep nauwelijks aandacht besteedde aan de manifestat­ie in Brussel, uit schrik om vanuit Madrid op de vingers getikt te worden, en tot groot ongenoegen van een aantal medewerker­s van de omroep. De commerciël­e zenders besteedden wel uitgebreid en live aandacht aan de betoging.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? Foto SEBASTIAN STEVENIERS ?? De organisati­e had vooraf gerekend op zo’n 20.000 deelnemers, maar meer dan dubbel zoveel Catalanen kwamen naar Brussel.
Foto SEBASTIAN STEVENIERS De organisati­e had vooraf gerekend op zo’n 20.000 deelnemers, maar meer dan dubbel zoveel Catalanen kwamen naar Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium