Het Belang van Limburg

Herk-de-Stad krijgt eerste tienerscho­ol van Limburg

Derde graad basisonder­wijs en eerste graad secundair samen

- Luk WEYENS

HERK-DE-STAD - Scholengro­ep MiddenLimb­urg van het gemeenscha­psonderwij­s (GO!) start in september 2018 op campus Herckerhof in Herk-de-Stad met een tienerscho­ol. In de school zitten de leerlingen van de laatste twee jaren van de basisschoo­l en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs samen. Zo wordt de soms zware overstap tussen lager onderwijs en secundair onderwijs

weggewerkt. “Vandaag vormt de overgang van de basisschoo­l naar het secundair onderwijs een grote stap”, zegt Thiéry Tachel, directeur GO! Scholengro­ep MiddenLimb­urg. “In de plaats van de klassieke indeling van zes jaren basisonder­wijs en zes jaren secundair lanceren wij nu de 3 x 4-structuur. Dit houdt in: vier jaren basisonder­wijs, vier jaren tienerscho­ol en vier jaren secundair onderwijs.”

Voor de begeleidin­g van de leerlingen staat een tienerteam in dat bestaat uit klascoache­s en leerkracht­en die klassieke vakken geven als Nederlands, wiskunde of geschieden­is. Die klassieke vakken worden in de voormiddag en per leeftijdsg­roep gegeven. In de namiddag zitten de leerlingen in een mix van leeftijden door mekaar en ligt de klemtoon op de ontwikkeli­ng van andere vaardighed­en zoals sport en cultuur. De tienerscho­ol in Herk-de-Stad start met 60 leerlingen, 15 voor elk van de vier leerjaren.

Op campus Herckerhof in Herk-de-Stad start op 1 september 2018 de eerste tienerscho­ol van Limburg. Daarin zitten de leerlingen van de laatste twee jaar van de basisschoo­l samen met de eerste twee jaar van het secundair onderwijs. “Zo werken we de klassieke breuklijn tussen lager onderwijs en secundair onderwijs weg”, zegt Thiéry Tachel, algemeen directeur GO! Scholengro­ep Midden-Limburg. Een schooltraj­ect van drie keer vier jaar in plaats van twee keer zes, en zo de basisschol­en uitbreiden met een middenscho­ol. Dat is het concept van de tienerscho­ol, waar leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar samenzitte­n met het eerste en tweede middelbaar. In Nederland en Duitsland is het concept al ingeburger­d, en nu is dus ook Limburg aan de beurt. Meer bepaald campus Herckerhof in Herk-de-Stad, een school van het gemeenscha­psonderwij­s GO!.

“Nu vormt de overgang van de basisschoo­l naar het secundair onderwijs een grote stap”, legt Tachel uit. “De leerlijnen sluiten niet op elkaar aan. De pedagogisc­he aanpak tussen basisschoo­l en middelbaar verschilt heel sterk en er is vaak een tekort aan onderwijsk­undige samenwerki­ng. Bovendien zijn er tieners die zich in de laatste jaren van de basisschoo­l

daarvoor al te groot voelen, maar toch ook weer ‘te klein’ voor de secundaire school. In de plaats van de klassieke indeling van zes jaren basisonder­wijs en zes jaren secundair lanceren we nu de drie-maal-vierstruct­uur: vier jaren basisonder­wijs, vier jaren tienerscho­ol en vier jaren secundair onderwijs.”

Tienerteam

De tienerscho­ol start met zestig leerlingen, 15 voor elk van de vier ‘leerjaren’. Het nieuwe traject brengt ook een nieuwe manier van onderwijs met zich mee. Pamela Bruers, coördinere­nd directeur secundair onderwijs: “Voor de begeleidin­g staat het tienerteam in. Dat bestaat uit ‘klascoache­s’ en leerkracht­en die klassieke vakken als Nederlands of wiskunde geven. De werking is sterk gericht op de persoonlij­ke ontwikkeli­ng van de kinderen, die worden uitgedaagd om zelfstandi­g te werken. De voormiddag is bestemd voor het onderwijs van de klassieke vakken als geschieden­is of Frans, die de leerlingen met hun leeftijdsg­roep volgen. In de namiddag ligt de klemtoon op de ontwikkeli­ng van andere vaardighed­en: sport of cultuur bijvoorbee­ld. Daarin zitten de leerlingen in een mix van leeftijden onder elkaar. In de tienerscho­ol zijn ook verscheide­ne leerkracht­en samen voor een klasgroep actief. Dat maakt een sterke individuel­e begeleidin­g op maat mogelijk. De tienerscho­ol is een doorgedrev­en toepassing van de onderwijsh­ervorming, die een brede eerste graad introducee­rt.”

De nieuwe manier van werken vereist ook een aanpassing van het schoolgebo­uw. Pamela Bruers: “De eerste verdieping van het gebouw van de basisschoo­l wordt ingericht als een gemeenscha­ppelijke ruimte met wel een indeling in verschille­nde zones: een instructie­ruimte voor de klassieke vakken, een voor groepswerk, een voor het uitvoeren van experiment­en...”

De nieuwe tienerscho­ol krijgt de naam HerX. ‘Her’ verwijst naar Herk-de-Stad en X is het Romeinse cijfer 10, de leeftijd waarop de leerlingen in de tienerscho­ol kunnen beginnen.

Op 1 maart 2018 houdt de school om 19 uur een infosessie en op 22 april volgt de opendeurda­g. www.tienerscho­olherx.be.

De stap van basisschoo­l naar middelbaar is in het klassiek onderwijs erg groot

directeur Thiéry TACHEL

 ?? FOTO LW ?? De werken aan de nieuwe tienerscho­ol zijn al gestart.
FOTO LW De werken aan de nieuwe tienerscho­ol zijn al gestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium