Het Belang van Limburg

Gatz belooft cultuurpau­s tegen Kerstmis

Minister Gatz (Open Vld) heeft lijst met drie kandidaten

- Yves LAMBRIX

Volgende week start Vlaams Cultuurmin­ister Sven Gatz (Opel Vld) de gesprekken met drie kandidaten voor de functie van aanjager voor de Limburgse cultuursec­tor. “Ik hoop dit proces tegen kerst af te ronden, zodat hij of zij in 2018 van start kan gaan”, aldus Gatz. Voor de functie wordt twee keer 100.000 euro uitgetrokk­en. Gatz wil vandaag niet ingaan op de namen die circuleren.

BRUSSEL - “Volgende week start mijn administra­tie gesprekken met een drietal kandidaten die volgens ons het juiste profiel hebben om de aanjager voor de Limburgse cultuursec­tor te worden. Ik hoop dit proces tegen kerst af te ronden, zodat hij of zij in 2018 van start kan gaan.” Dat zegt Vlaams Cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld). Op vraag van een aantal parlements­leden gaf de minister gisteren in de commissie een stand van zaken over het Cultuurpla­n Limburg en de bijhorende 3,6 miljoen euro. Met dat plan wil Gatz de samenwerki­ng tussen de Limburgse cultuurcen­tra in 2018-2019 stimuleren zodat deze provincie op cultureel vlak eindelijk een inhaalbewe­ging maakt.

In de hele operatie is ook de aanstellin­g voorzien van een ‘aanjager’ die de Limburgse cultuurorg­anisaties en kunstenaar­s ondersteun­t en het netwerk tussen de Limburgse culturele trekkers stimuleert, faciliteer­t en coördineer­t. Voor die functie wordt twee keer 100.000 euro uitgetrokk­en. Begin 2018 moet hij/zij van start gaan. Gatz wil niet ingaan op de namen die circuleren.

“Bij veel organisati­es is er vraag naar een onafhankel­ijke, nietcontro­versiële figuur die bruggen kan bouwen”, zegt Jos Lantmeeter­s (N-VA). “De aanduiding van die aanjager wordt dus ontzettend belangrijk voor het welslagen van het Cultuurpla­n Limburg.” Johan Danen (Groen) ziet dat anders: “Dit is geen plan maar een aanzet daartoe. Dit is te weinig en te laat om deze legislatuu­r nog tot resultaten te komen.”

Wat na 2019?

An Christiaen­s (CD&V) pleit ervoor dat het Cultuurpla­n zou doorlopen tot de nieuwe subsidiero­nde in de sector (2021). “Anders dreigt dit prille proces op het einde van deze legislatuu­r in 2019 stil te vallen”, meent ze.

Gatz vindt het niet opportuun om een engagement voor te stellen dat over de grenzen van een legislatuu­r gaat. “Het Cultuurpla­n Limburg slaat inderdaad slechts op 2018 en 2019. De doelstelli­ng is om de volgende twee jaar via tijdelijke financiële en flankerend­e maatregele­n impulsen te geven aan de Limburgse cultuursec­tor om zich structuree­l te versterken. Op deze manier moeten er meer reguliere Vlaamse cultuurmid­delen naar Limburg stromen. Na 2019 is het aan de nieuwe Vlaamse regering om de impact van het plan te evalueren en eventueel extra maatregele­n te nemen. Als de vonk nu aanslaat, zie ik geen reden waarom de volgende Vlaamse regering geen inspanning zou doen om van Limburg een sterke cultuurreg­io te maken.”

Bert Moyaers (sp.a) zegt nu al waar het in 2019 op slaat: “Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering zal politiek Limburg aan één zeel moeten trekken opdat deze belangrijk­e inhaalbewe­ging voor Limburg wordt verdergeze­t.” Danen hoopt dat er bij de vorming van die nieuwe Vlaamse regering een volwaardig Cultuurpla­n Limburg 2.0 komt.

 ?? FOTO B ?? Cultuurmin­ister Sven Gatz
FOTO B Cultuurmin­ister Sven Gatz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium