Het Belang van Limburg

Zomerkluss­en

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Deze zomer heeft de regering over 60 maatregele­n een akkoord gesloten. Over 57 is er lang geen discussie meer. Begin deze week waren er nog drie knelpunten en gisteravon­d nog één: het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar. De discussies over de effectenta­ks zijn na een aanpassing die misbruik moet tegengaan weggewerkt, over de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng is er na de Sinterklaa­sstudie van de Nationale Bank ook geen gekissebis, alleen de kluseconom­ie was nog de spelbreker. N-VA heeft met de vennootsch­apsbelasti­ng zijn trofee dus binnen, CD&V eigenlijk ook, al wil de partij niet met de effectenta­ks geassociee­rd worden, aangezien dit een voorstel is van de premier en we in dit land zeer onsuccesvo­l zijn in allerlei pogingen om de rijken te doen betalen. De speculatie­taks kostte meer dan die opbracht en de verwachte 460 miljoen aan kaaimantak­s is niet te vinden aangezien er geen apart vakje voor bestaat in de belastinga­angifte.

Dat onbelast bijklussen is in amper één week tijd uitgegroei­d tot een nieuwe splijtzwam. Bij de voorstelli­ng van het Zomerakkoo­rd leek dat klussen nog beperkt tot de leraar die bijles gaf en de jeugdtrain­er. Tot er - ook al op een late zondagavon­d in oktober - een regeringsa­kkoord was over de officiële lijst en er plots heel wat mogelijk leek. Je kan ook iemand inschakele­n voor in en rond je huis bijvoorbee­ld. Dat betekent zaken als grasmaaien of - zoals minister De Block vorige week nog in de Kamer uitlegde - een luster ophangen en zelfs verven. Vereniging­en mogen via dat klussen ook mensen inschakele­n voor hun administra­tie. Een bejaarde kan een nachtoppas inhuren, een buurvrouw kan op kinderen letten. Het zou in elk geval voor een nieuwe economie zorgen en tegelijker­tijd zwart werk wit maken. Aangezien je alleen mag klussen als je minstens 4/5de werkt, kan je daar ook niet je hoofdberoe­p van maken. Iedereen content, zou je denken. CD&V niet. De open brief van heel wat middenstan­dsorganisa­ties - hun achterban - hebben ze bij CD&V goed gelezen. Het klussen helemaal afschieten gaat niet, want dan is het evenwicht van deze zomer om zeep en lijkt de Wetstraat straks op de Noordpool: ijskoud en pikdonker. Want tenslotte staat er in het woord Zomerakkoo­rd ook het woord akkoord. Pacta sunt servanda, afspraken moeten nagekomen worden, klonk het gisteren in de Wetstraat. De premier kent zijn pappenheim­ers intussen en was gisteravon­d bezig met een creatieve oplossing. Eentje waarbij twee partijen hun gelijk halen: Open Vld om te zeggen dat er bijna niets verandert. En CD&V om te zeggen dat er veel verandert.

Het klussen helemaal afschieten gaat niet, want dan is het evenwicht van deze zomer om zeep en lijkt de Wetstraat straks op de Noordpool: ijskoud en pikdonker..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium