Het Belang van Limburg

EK ‘Afgaan als een gieter’

-

Ons land is al zeker van één titel: die van winst op het Europees Kampioensc­hap ‘Afgaan als een gieter’. Gisteren maakte de Europese voetbalbon­d UEFA bekend dat de hoofdstad van Europa geen speelstad zal zijn tijdens het speciale EK 2020. Over drie jaar zal het Europees Kampioensc­hap voetbal heel Europa rondreizen ter ere van het 60-jarig bestaan van het toernooi. Een stoet die niet halt zal houden op de Brusselse Heizelvlak­te maar wel in het Londense Wembley. Kan het pijnlijker in het jaar van de Brexit? Alles heeft te maken met de perikelen rond het Eurostadio­n, dat zo goed als zeker niet zal klaar geraken tegen 2020. De vraag is nu zelfs of de arena met 60.000 zitjes en commerciee­l complex wel nodig is zonder het EK 2020. Het draagvlak was de afgelopen maanden al fors afgekalfd, nadat zowel Anderlecht als de Rode Duivels lieten weten het stadion niet nodig te hebben.

Nog voor de beslissing bekend was gemaakt, twijfelde premier Charles Michel (MR) gisteren in de Kamer openlijk aan de plaats die gekozen is voor het nieuwe nationaal voetbalsta­dion. Er werd niet gekozen voor een renovatie of herbouw van het huidige Koning Boudewijns­tadion (waarom eigenlijk niet?), maar voor een nieuw stadion een paar honderd meter verderop op Parking C van de Heizel. En dat is niet Brussels, maar Vlaams grondgebie­d. Dat zorgde de afgelopen jaren voor allerlei problemen. Eerst was het een buurtweg die de boel blokkeerde, daarna de mobiliteit die mangelde en deze week nog bleek dat het stadion twee keer groter was dan ruimtelijk toegelaten. En wie wil bouwen, moet zich aan de regels houden. Zelfs in België. Premier Michel zag de bui begin deze week al hangen. Tijdens het partijbure­au van MR veegde hij zijn partijgeno­ot en Brussels schepen Alain Courtois - u weet wel, de organisato­r van het EK 2000 - de mantel uit. Michel zou naar verluidt het woord “amateurism­e” in de mond hebben genomen.

Feit is dat ons land internatio­naal een bijzonder slechte beurt maakt. Commentato­ren haalden gisteren meteen de grote woorden van stal. Kortzichti­gheid, egotripper­ij, en zo klonk het, dé ziekte van dit land: het onvermogen om het individuee­l belang te overstijge­n om het algemene belang te dienen. Maar klopt dat wel? In wiens belang moet er een nieuw nationaal stadion worden gebouwd inclusief winstgeven­d shoppingce­nter? In dat van bouwheer Ghelamco en diens CEO Paul Gheysens (de man die Anderlecht wil overnemen om hen toch naar zijn stadion te halen) of in dat van de supporters van de Rode Duivels? Die laatste kunnen net zo goed - zoals in Duitsland, Italië, Nederland of Spanje (toch ook geen voetbaldwe­rgen) naar hun helden gaan kijken in andere voetbaltem­pels. En in de tussentijd kunnen we misschien het Koning Boudewijns­tadion renoveren. Een optie die door Courtois en de zijnen vanaf het begin werd begraven wegens niet haalbaar. Het Eurostadio­n was dat wél. Het bewijs ziet u nu.

 ??  ?? Onze Wetstraatj­ournalist
Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel
Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium