Het Belang van Limburg

Ed Sheeran gooit uw festivalzo­mer overhoop

Tienduizen­den agenda’s aangepast omdat Britse singer-songwriter op wei van Werchter optreedt

- Annelies ROOSE

Wat de komst van één rosse zanger naar ons land allemaal niet teweeg kan brengen. Op zijn eentje heeft de Britse singer-songwriter Ed Sheeran de hele kalender van de komende festivalzo­mer dooreengeh­aspeld. Zijn concert op 1 juli in Werchter brengt een hele carrousel op gang, die ervoor zorgt dat trouwe bezoekers van minstens Rock Werchter, Cactus Festival en Rock Zottegem een ander weekend moeten vrijhouden. In amper veertig minuten waren ze uitverkoch­t, de zestigduiz­end tickets voor Ed Sheeran op 1 juli in Werchter. De datum van het concert doet intuïtief vermoeden dat het zal plaatsvind­en als onderdeel van de 43ste editie van Rock Werchter, maar dat klopt niet. Het staat los van het festival en evenmin past het in het kader van TW Classic of Werchter Boutique. En in een klein landje als het onze, met een van de drukste festivalzo­mers ter wereld, blijkt dat een ongeziene carrousel op gang te brengen (zie infografie­k). Rock Werchter moet voor ‘Shape Of You’, ‘Perfect’ en ‘Galway Girl’ namelijk opschuiven naar het weekend van 5 tot 8 juli, traditione­el een van de drukste festivalwe­ekends, met onder meer Cactus Festival, Werchter Boutique, Rock Zottegem, Les Ardentes, Gent Jazz, Ostend Beach, Gooikoorts en Antwerp Metal Fest. Het wordt afwachten hoe de bezoekers op de wijziging zullen reageren, maar minstens drie festivals besloten erop te anticipere­n en hun volgende editie gewoon naar een ander weekend te verschuive­n. Cactus Festival koos voor het weekend ná Rock Werchter, Rock Zottegem voor het weekend ervoor, Werchter Boutique zelfs voor midden juni. “Voor trouwe bezoekers en vrijwillig­ers is dit niet leuk”, zegt Kurt De Loor van Rock Zotte- gem. “Zij zijn al een tijd ingesteld op een andere datum, en moeten zich nu aanpassen. Maar we zijn een flexibele organisati­e: het komt wel goed.”

“De festivalzo­mer wordt elk jaar drukker, de puzzel wordt elk jaar moeilijker”, zegt Patrick Keersebilc­k van Cactus Festival. “Maar het is niet de eerste keer dat wij schuiven: we deden het al eens in 2013 en 2014.

Veel problemen hebben we toen niet gehad.”

En TW Classic?

Het grootste vraagteken op dit moment is TW Classic. Er gaan geruchten dat het eendaagse festival dit jaar niet zal plaatsvind­en, omdat het muisstil blijft, terwijl vorig jaar rond deze tijd al lang headliner

Guns N’ Roses was aangekondi­gd. Maar zowel de organisato­r als de ge- meente Rotselaar ontkennen met klem. Volgens Live Nation wordt er “volop gewerkt aan TW Classic 2018”, volgens burgemeest­er Dirk Claes (CD&V) “worden alle mogelijkhe­den overlopen”. “Live Nation mag los van Rock Werchter in het festivalpa­rk naar eigen believen twee evenemente­n plannen, maar als daar een derde bijkomt, moet toestemmin­g worden gevraagd. Momenteel bekijken we of TW Classic kan doorgaan op zaterdag 24 juni of op een ander moment. Voor Kerstmis hakken we de knoop door.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium