Het Belang van Limburg

Vluchtelin­gencrisis in Congo groter dan Syrië

-

“Het is een megacrisis. Het aantal mensen dat in Congo op de vlucht is geslagen voor het geweld, plaatst Syrië, Jemen en Irak helemaal in de schaduw.”

HASSELT -

Dit zegt de Noorse vluchtelin­genorganis­atie ‘Norwegian Refugee Council’ (NRC) in een persmedede­ling. Dit jaar zijn in Congo al 1,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De belangrijk­ste oorzaken van die vluchtelin­genstroom zijn nieuwe gewapende conflicten, de intensiver­ing van bestaande conflicten en het aanhoudend­e uitstel van de verkiezing­en, aldus de NRC.

Naast de vier miljoen vluchtelin­gen hebben zeker zeven miljoen mensen moeite om zichzelf te voeden. Intussen komt de internatio­nale hulp voor Congo maar moeilijk op gang. Hoewel de Verenigde Naties alarm hebben geslagen, hebben ze minder dan de helft van de 812 miljoen dollar noodhulp ontvangen.

Vooral de provincie Tanganyika (vroeger een deel van Katanga) en de Kasaï-provincies zijn in de ban van het geweld.

In de Kasaï is midden vorig jaar een groot conflict uitgebroke­n rond de betwiste opvolging van een plaatselij­ke chef. De overheid weigerde in dit bolwerk van de oppositie de opvolger van een overleden chef te benoemen, waarbij op grote schaal moordparti­jen uitbraken. Het geweld in de Kasaï heeft al duizenden mensen het leven gekost en tienduizen­den zijn op de vlucht geslagen. Door het geweld kunnen mensen niet meer naar hun landbouwgr­onden en daalt de voedselpro­ductie. Congo kent een zware economisch­e crisis, vooral omwille van de politieke patstellin­g. Zoals bekend talmt president Kabila met de organisati­e van de verkiezing­en waaraan hij zelf niet mag deelnemen omdat zijn twee grondwette­lijk voorziene termijnen erop zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium