Het Belang van Limburg

Het ene recordjaar na het andere

- Guido CLOOSTERMA­NS

De trends naar zowel elektrific­atie van het voertuig als begeleid rijden zullen de automobiel­sector de komende vijf tot tien jaar transforme­ren

Het ene recordjaar na het andere. Zo kan men het traject omschrijve­n dat het Limburgse technologi­ebedrijf Melexis de voorbije jaren heeft afgelegd. Ook dit jaar rekent het bedrijf op een omzetgroei van ongeveer 12 procent. In elke auto zitten vandaag gemiddeld acht onderdelen die door Melexis worden aangelever­d. Op de cijfers over het jaar 2017 is het nog even wachten. Bij de bekendmaki­ng van de cijfers over de eerste negen maanden van het lopende jaar maakte topvrouw Françoise Chombar van Melexis, dat gespeciali­seerd is in de ontwikkeli­ng en productie van sensoren en elektronic­achips voor de auto-industrie, zich sterk dat voor het volledige jaar een omzetgroei van ongeveer 12 procent zou kunnen worden gerealisee­rd. De groei lag weliswaar aan de onderkant van de vork van 12 tot 14 procent die drie maanden eerder werd aangegeven, maar hoe dan ook een resultaat waar de meeste bedrijven alleen maar van kunnen dromen. De boosdoener is de zwakke dollar, de munt waarin Melexis meer dan de helft van zijn klanten factureert. Zonder de impact van de dollar had de omzetgroei in de buurt van 13 procent gelegen.

Recordjaar

Een groei van 12 procent zou de omzet voor 2017 voor het eerst sinds het ontstaan van Melexis over het half miljard euro tillen. Opnieuw een recordjaar dus. In 2016 boekte Melexis een omzet van 456 miljoen euro. Ook over de winstgeven­dheid is er niets dan goed nieuws. De bedrijfsma­rge werd eerder voor het hele jaar geraamd op 25 procent, goed voor 128 miljoen euro.

Ook de beleggers genieten van de goede cijfers. Zij zagen de beurskoers de voorbije vijf jaar maar liefst verzevenvo­udigen. Melexis realiseerd­e de voorbije vijf jaar een jaarlijkse groei van 12 procent en dat in een sector die jaarlijks 6 procent groeit.

Een en ander resulteerd­e in een groei van de werkgelege­nheid van 1.100 naar 1.400 jobs. De vestiging in Ieper deed onlangs nog een vijftigtal nieuwe aanwerving­en en ook in Tessenderl­o komen er volgend jaar mensen bij. Melexis investeerd­e in Tessenderl­o in nieuwe testinfras­tructuur. Het bedrijf is momenteel wereldwijd actief en behoort tot de wereldtop in zijn branche.

Elektronic­a

De groei van Melexis is vooral te danken aan het toenemende gebruik van micro-elektronic­a die de moderne auto veiliger, comfortabe­ler en efficiente­r maakt. Vandaag bevat een auto gemiddeld acht componente­n van Melexis. In sommige luxewagens zijn het er zelfs meer dan 20. Het is slechts een kwestie van tijd tot elke auto gemiddeld negen componente­n bevat die door Melexis worden aangelever­d. Ook de elektrisch­e auto en de geheel of gedeelteli­jk zelfsturen­de auto zien ze bij Melexis graag komen. Hoe meer elektronic­a in de auto, hoe meer onderdelen van Melexis. “De trends naar zowel elektrific­atie van het voertuig als begeleid rijden zullen de automobiel­sector de komende vijf tot tien jaar transforme­ren”, zei CEO Françoise Chombar naar aanleiding van de bekendmaki­ng van de halfjaarci­jfers. “Dat biedt Melexis fantastisc­he opportunit­eiten om sneller te blijven groeien dan de markt.” Vooral hybride aandrijfli­jnen zijn interessan­t, want zij hebben twee motoren, elektrisch en convention­eel, die ook nog eens met elkaar moeten communicer­en. Bovendien is er nog heel wat groeipoten­tieel in convention­ele verbrandin­gsmotoren op het vlak van efficiënti­everbeteri­ng, lager verbruik en lagere uitstoot.

Diversific­atie

Het verhaal doet de ronde dat Melexis zo’n 30 jaar geleden werd opgericht aan een tafeltje in een café, op een bierviltje. Oprichters Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar financierd­en de start met een lening van 5 miljoen frank (125.000 euro) van de toenmalige Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij. Dat gebeurde in Tessenderl­o omwille van de ligging ten opzichte van verschille­nde binnen- en buitenland­se universite­iten en ten opzichte van de belangrijk­e Duitse afzetmarkt, de talenkenni­s en de subsidiemo­gelijkhede­n in de nasleep van de mijnsluiti­ng.

Hoewel Melexis vandaag nog steeds 89 procent van zijn omzet realiseert in de automobiel­nijverheid werd de voorbije jaren ook gezocht naar nieuwe afzetmarkt­en, zoals huishoudto­estellen en de industrie. Zo levert Melexis ook sensoren die worden gebruikt bij de klimaatreg­eling van gebouwen. Bewegingss­ensoren detecteren of er zich iemand in een ruimte bevindt en als de ruimte leeg is, kan de verwarming of koeling een trapje minder.

Ook de nieuwe ontwikkeli­ngen in het ‘internet of things’, waarbij huishoudto­estellen steeds vaker met het internet verbonden zijn, openen mogelijkhe­den. Vandaag heeft twee derde van de producten die door Melexis worden ontwikkeld, te maken met milieu en duurzaamhe­id. Ruim 60 procent van de nieuwe producten is een eigen ontwikkeli­ng. Melexis kent zijn klanten, kent hun problemen en weet waarmee ze geholpen kunnen worden. Françoise CHOMBAR

CEO Melexis

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium