Het Belang van Limburg

Wijnbar L’Entrée blijft maand dicht wegens geluidsove­rlast

Stad treedt streng op tegen zaken die regels overtreden

- Dirk JACOBS

Winebar en foodcafe L’Entree in de Persoonstr­aat moet een maand lang dicht. “Die beslissing is het gevolg van aanhoudend­e klachten over geluidsove­rlast in de omgeving”, zegt burgemeest­er Vananroye, die optreedt op advies van politie. “Van die klachten zijn we op de hoogte, maar we voelen ons toch geviseerd”, reageert zaakvoerde­r Haroun D’Haens. “Als ik heel december de deuren moet sluiten, dan ben ik failliet. ” “Ik verwacht dat de uitbater nu snel stappen neemt om verdere overlast te voorkomen”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye. “Onze politie moest er in het afgelopen jaar meer dan twintig keer tussenkome­n na aanhoudend­e geluidsove­rlast. We zijn dus niet over een nacht ijs gegaan, integendee­l. We hebben de uitbater meerdere keren gewaarschu­wd en aangemaand om maatregele­n te nemen tegen de overlast. Bij een gesprek eerder deze week bleek duidelijk dat de zaakvoerde­r de ernst van de situatie niet inziet. De tijdelijke sluiting, die voor een maand geldt, moet de rust in de buurt doen terugkeren en vooral de uitbater aanzetten tot een blijvende gedragswij­ziging.”

Failliet

Horecazaak L’Entrée opende in december 2016 de deuren in de Persoonstr­aat. “Ik ben een jaar bezig en heb deze zaak helemaal heropgebou­wd in die tijd”, zegt zaakvoerde­r Haroun D’Haens zwaar geëmotione­erd. “Precies nu de feestdagen er aan komen de zaak een maand sluiten, betekent het failliet. Ik voel me dan ook echt geviseerd. Waarom moet dit precies nu gebeuren? Ik heb ook leningen af te betalen, dat gaat niet zonder inkomsten.” “Kijk, op zondag hebben we soms livemuziek en zelfs dan staat het politie hier al om 20 uur. Dit is toch een bruisende stad, zeggen ze. Ik snap heus wel dat lawaai ’s nachts niet hoort, maar om 20 uur? Komaan. Daarom bekijken we met de advocaat of er uitwegen zijn, misschien via de Raad van State. Ik kan me hier niet zomaar bij neerleggen. Dan is het gedaan.” Burgemeest­er Vananroye wil met de sluiting van L’Entrée ook een signaal geven aan zowel andere horeca-uitbaters als de buurtbewon­ers van de binnenstad. “Hasselt mag en moet ’s avonds en in het weekend bruisen van leven, maar dat mag niet ten koste gaan van de nachtrust van wie er woont.”

Intussen blijft ook de dansclub Universal in de Badderijst­raat nog gesloten. “We hebben de maatregele­n die nodig zijn om in orde te geraken met de brandveili­gheid ter harte genomen en werken daar keihard aan”, zegt zaakvoerde­r Wouter Proesmans.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Wijnbar en foodcafé L’Entrée, in het centrum van Hasselt.
FOTO SVEN DILLEN Wijnbar en foodcafé L’Entrée, in het centrum van Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium